TEKNOLOJİ Uygulamalar Web

Twitter paylaşımlarından kaldırılan haber başlıklarını bu eklentiyle geri getirebilirsiniz

Eski adı Twitter olan X platformunda son haftalarda paylaşılan haber bağlantılarında artık başlık görünmüyor. Verilen sayfa bağlantılarını birçok kullanıcı görsel paylaşımı olarak algılıyor. “Control Panel for Twitter” adlı tarayıcı eklentisi ise bu sorunu çözüyor.

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, Twitter’ı satın aldıktan sonra bu platformda önemli değişiklikler yapmaya devam ediyor. İsmini “X” olarak değiştirdiği Twitter’ın geçmişte ücretsiz olan birçok özelliğini paralı hâle getiren, veri paylaşımını sınırlayan, gazetecilerin hesaplarını askıya aldıran ve dezenformasyona yol vermekle suçlanan Musk, son olarak platformda paylaşılan sayfa bağlantılarının önizlemesini kaldırmıştı.

Geçmişte Twitter’da bir dış bağlantı paylaşıldığında, altında başlık ve giriş cümleleri de kaynak adresiyle birlikte görülüyordu. Ağustosta kademeli olarak devreye giren yeni X arayüzünde ise sadece sitedeki görsel çekilip bir köşesinde kısa adresi veriliyor.

Musk’ın “estetiği çok iyileştirecek” diyerek bizzat üstlendiği değişim kararı, bu platforma hâlâ önem veren gazetecileri ve haber kuruluşlarını da olumsuz etkiledi. Çünkü birçok kullanıcı, yeni arayüzde bir sayfa bağlantısı paylaşıldığını fark etmeyip bunu bir görsel paylaşımı sanıyor. Görsele tıklandığında bir dış bağlantıya gidilebileceği kolayca anlaşılamıyor.

Control Panel for Twitter eklentisi

NiemanLab’in dün paylaştığı bir eklentiyi kuran kullanıcılar bu sorunu kısmen çözebiliyor. Binlerce kullanıcının 5 üstünden neredeyse 5 puan verdiği eklentinin adı, Control Panel for Twitter.

Masaüstünde Safari, Chrome, Firefox, Edge, Opera, Brave; mobil cihazlarda ise Safari, Firefox ve Kiwi tarayıcılarına kurulabilen eklentinin yeni özelliği, Twitter’daki bağlantı paylaşımlarında başlıkları geri getiriyor.

Eklentiyi kurduktan sonra “Restore headlines under external links” özelliğini etkinleştirmeniz yeterli. Bu durumda örneğin üstteki görselde yer alan haber paylaşımı, başlığıyla beraber şu şekilde görülmeye başlıyor:

Jonny Buchanan adlı Kuzey İrlandalı yazılımcının ilk sürümünü 2019’da tasarladığı “Control Panel for Twitter” eklentisinin başka birçok özelliği var. Bazıları, Elon Musk’ın arayüzde yaptığı değişiklikleri silip eski Twitter’ı geri getirmek amacıyla tasarlanmış. Bir kısmı şöyle:

  • “X” markasını/logosunu kaldırıp yeniden Twitter yapmak
  • Varsayılan ayar olarak platformun size önerdiği tweetleri değil, takip ettiğiniz hesapların paylaşımlarını görmek
  • “Daha fazla keşfet” gibi önerileri kısıtlamak
  • Para verip Twitter Blue hesabı satın alan kullanıcıların verdiği cevapların platform tarafından öne çıkarılmasını engellemek
  • Kullanmadığınız arayüz öğelerini gizlemek
  • Engellediğiniz veya sessize aldığınız hesaplardan gelen tweetleri gizlemek

Haber bilgisini gizlemek, dezenformasyonu daha da yayabilir

Elon Musk, paylaşılan bağlantıların önizlemesinden başlıkları kaldırma kararını “estetik” gerekçelerle açıklasa da, asıl amacının bu platformdan başka sitelere yönlendirilen ziyaretçi sayısını azaltmak olduğunu savunanlar var. Bu karar, kaynak başta olmak üzere haberle ilgili bilgilerin yanıltıcı biçimde paylaşılmasına imkân sağlayacağından X platformunda dezenformasyon sorunu daha da büyüyebilir.

Güney Afrika doğumlu ABD vatandaşı Musk, Twitter’ı tam bir yıl önce satın almıştı. Şirket son bir yıl içinde yaklaşık 44 milyar dolar kaybetti. Bu kayıp, şirketin tüm reklam gelirlerinin yaklaşık yarısına denk geliyor. Musk’ın ardından birçok kullanıcı Twitter’ı terk etmiş, özellikle büyük reklamverenlerin boykotu platformu ticari olarak zora sokmuştu.

NiemanLab’de yazan Joshua Benton, son durumla ilgili şu yorumu yaptı: “Twitter kullanıcıları için Musk devrinin belirleyici niteliği, gücün ellerinden alınması oldu. Artık kamusal mülkiyetin mantığıyla dahi sınırlanmayan bu platform, bir adamın boş zamanlarında kurcaladığı bir oyuncağa dönüştü. En azından bu küçük örnek vaka özelinde ⌘-z tuşlarına basma gücünüz var.”

(MacOs platformunda ⌘-z tuş kombinasyonu, son eylemin geri alınmasını sağlıyor. Windows’taki karşılığı Ctrl + Z)

İLGİLİ:

AB araştırması: Dezenformasyon oranı en yüksek platform Twitter

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten