Haber

Reuters muhabirleri bir buçuk yıl sonra özgür

Myanmar’daki Rohingya Müslümanlarını hedef alan katliamları haberleştirirken tutuklanan Reuters muhabirleri Wa Lone ve Kyaw Soe Oo, 1.5 yıl sonra özgürlüklerine kavuştu.

33 yaşındaki Lone ve 29 yaşındaki Soe Oo, Rakhine (Arakan) eyaletinde paramiliter güçlerle Budist köylülerin 10 Müslüman erkeği katledip toplu mezara gömmesini belgelemişti.

Reuters’ın bu haberi “Myanmar’da katliam” başlığıyla yayımlamasından üç ay sonra iki gazeteci Aralık 2017’de gözaltına alındı.

Lone ve Soe Oo, duruşmalarda verdikleri ifadelerde, katliamlara yönelik haber araştırmalarına son vermeleri için Myanmar polisinin kendilerine baskı yaptığını söyledi.

Bu arada bir polis memuru, iki gazeteciyi “tuzağa düşürmek için” bir restoranda çantalarına “gizli belgeler yerleştirme talimatı” aldığını itiraf etti.

İngiliz mirası ‘Resmi Sırlar Yasası’

Bu ifadelere rağmen, Myanmar’ın İngiliz sömürgesi olduğu dönemden kalan ‘Resmi Sırlar Yasası’nı çiğnemekten suçlu bulunan Lone ve Soe Oo, Eylül 2018’de yedişer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Uluslararası tepkilere rağmen Yangon’daki Insein Cezaevi’ne konan iki gazeteci, 511 gün tutuklu kaldıktan sonra bugün serbest bırakıldı.

Myanmar Devlet Başkanı Win Myint’in geçen yıl yeni yıl kutlamaları kapsamında ilan ettiği af sayesinde iki gazeteci dâhil 6 bini aşkın mahkum salıverilmiş oldu.

Lone ve Soe Oo, Rohingya Müslümanları hakkındaki haberleriyle Pulitzer dâhil bir dizi saygın gazetecilik ödülü kazanmış, ayrıca Time dergisi tarafından verilen 2018 Yılın İnsanı ödülünü Cemal Kaşıkçı ile paylaşmışlardı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – PULITZER ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Etiketler

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten