İngiltere Savunma Bakanlığı, hükûmetin politikalarını soruşturan ve yeri geldiğinde eleştiren bir haber sitesine bilgi vermediği için özür diledi.
İngiltere ordusunda görev yapan Yemen kökenli Ahmed el-Batati, İngiltere hükûmetinin Yemen savaşında kullanılmak üzere Suudi Arabistan’a silah satmasını geçen ay başkent Londra’daki Savunma Bakanlığı önünde protesto etmişti.
El-Batati bu protestodan hemen önce çekip sosyal medyada yayımladığı videoda “Bu hükûmetin elleri kanlı. Maaşım kesilmesin diye sessiz kalacağıma, bir hücrede huzurla uyurum” diyordu.
Askeri polis el-Batati’yi gözaltına alırken İngiltere’de basın olayı soruşturmaya başladı. Londra’nın Suudi Arabistan’a silah desteği bitene kadar vicdani retçi olacağını ve İngiliz ordusunda görev almayacağını ilan eden El-Batati’nin nerede ve hangi gerekçeyle gözaltında tutulduğu dahi öğrenilememişti.
İngiltere’nin askeri siyasetini ve dış politikasını irdeleyen haberlere imza atan Declassified UK adlı sitenin muhabiri Phil Miller da 25 Ağustos’ta İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan bu konuda görüş istedi. İlk cevap, kendisine bir görüş verileceği yönündeydi.
Hükûmete yakın Telegraph gazetesine görüş verdiler
Ancak Savunma Bakanlığı yetkilisi bir süre sonra Miller’ı sorgulamaya başladı. Twitter’da 34 bin takipçisi olan haber sitesinin Yemen savaşı konusunda neler yazdığını sordu. Kendi ifadesine göre Miller, “İngiliz ordusunun askeri ve savunma endüstrisiyle Suudi koalisyonuna nasıl destek verdiğini tamamen olgulara dayanarak belgeliyoruz” yanıtını verdi. Bunun üzerine sözcü, bu medya kuruluşuyla artık bilgi paylaşmayacaklarını Miller’a aktardı.
Bakanlık, olumsuz cevap verdiği Miller’a, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde resmi bir başvuru yapabileceğini de söyledi. Fakat Miller ertesi gün İngiltere’nin en büyük gazetelerinden Daily Telegraph‘ın, ordu sözcüsünün görüşlerine de yer veren haberini gördü.
İngiltere Savunma Bakanlığı’nın hiçbir resmi gerekçe göstermeden bir haber kuruluşunu dışlarken diğerine bilgi vermesi Avrupa’da son haftalarda tartışma konusu oldu.
IPI sorguladı, Avrupa Konseyi alarm verdi
İlk olarak Avrupa Birliği’nin danışma listesindeki başlıca gazetecilik örgütlerinden olan Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), İngiltere hükûmetine bir mektup yazarak durumu sorguladı. Mektupta, haber sitesi Declassified UK’in geçmişteki eleştirel yayın politikası nedeniyle hükûmetin ayrımcılığına maruz kaldığı izlenimi oluştuğu bildirildi.
“İngiltere’de sansür endişesi büyüyor” gibi başlıklara sahip haberler yayılıp tepki iyice artınca Avrupa Konseyi “2. seviyede medya özgürlüğü alarmı” ilan etti. Bu karar nedeniyle İngiltere hükûmeti konu hakkında resmi bir açıklama yapmak zorunda kaldı.
IPI’a bir mektup yazan İngiltere Savunma Bakanlığı yetkilisi Mike Baker, haber sitesi DeClassified UK’in “kara listeye alınması” nedeniyle özür diledi. Bir gazeteciye talep ettiği bilginin verilmemesinin bir hata olduğunu vurgulayan Baker, bakanlığın bu konuda bağımsız bir soruşturma başlattığını da ifade etti.
Soruşturmanın sonuçları İngiltere Parlamentosu’na bildirilecek. Bakanlık, IPI’a gönderdiği mektupta, “bundan böyle tüm medya kuruluşlarına adil ve tarafsız bir şekilde muamele etme” sözü de verdi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – GAZETECİLER İÇİN AVRUPA’DA EN RİSKLİ ÜLKE TÜRKİYE