15 Temmuz darbe girişimin ardından pek çok kamu kurum ve kuruluşunda binlerce kişi açığa alındı. 20 Temmuz’da ilan edilen Olağanüstü Hâl (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile (KHK) ihraç edilen kamu görevlileri arasında pek çok hekim de bulunuyor. Anayasa ile güvence altına alınan yaşam hakkı kapsamında görev yapan hekimlerin açığa alınması bazı bölgelerde sağlık hizmetlerini neredeyse durma noktasına getirdi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, “Herhangi bir soruşturmaya tabi tutulmadan hekimlerin görevinden alınması sağlık hizmetinde telafisi zor sonuçlar doğurdu. OHAL özellikle bazı bölgelerde halkın sağlık hizmeti almasının önünde engel oluşturuyor. Özel bakım ve tedavi gerektiren hastalar hekimden mahrum kaldı. Görevinin başında olan hekimlerin ihraçlardan doğan açığı kapatması zor. Türkiye’deki sağlık alanındaki olumsuzluk OHAL ile birlikte daha net gözler önüne serildi” diye konuştu.
Diyarbakır’da radyoloji hekimi yok
TTB üyesi tüm hekimlere birliğin imkânları doğrultusunda hukuki destek sağladıklarını belirten Genel Sekreteri Sezai Berber, “İhraç edilen hekimler hakkında il sağlık müdürlüklerinden istediğimiz bilgiler, gizliliği oldu gerekçesiyle bizimle paylaşılmadı. Şu an öyle bir durumdayız ki hekimler ancak kendi kliniğinden ya da kendi bölümünde ihraç edilen hekimleri biliyor. TTB kendi imkânlarıyla ihraç edilen hekimler hakkında verilere ulaşmak için çaba harcıyor” dedi. Özellikle bölge illerinde, genel cerrahi ve diyaliz gibi uzmanlık gerektiren alanlarda hekim bulmanın zorluğuna dikkat çeken Dr. Berber, “Diyarbakır gibi büyük bir ilde radyoloji hekimi bulunmuyor” ifadelerini kullandı.
En fazla ihraç İstanbul’da
TTB verilerine göre, OHAL ile birlikte Sağlık Bakanlığı’ndan bin 327, tıp fakültelerinden ise bin 14 hekim ihraç edildi. Türkiye genelinde ihraç edilen 2 bin 341 hekimden 194’ü İstanbul’da görev yapıyordu. İstanbul Üniversitesi’ne bağlı İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 26’sı profesör olmak üzere 51 akademisyen ihraç edildi.
Sadece iki ilde ihraç olmadı
Farklı zamanlarda çıkarılan üç KHK ile İç Anadolu Bölgesinde 486, Marmara Bölgesinde 442, Karadeniz Bölgesinde 384, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 346, Ege Bölgesinde 286, Akdeniz Bölgesinde 265 ve Doğu Anadolu Bölgesinde 132 hekim ihraç edildi. Ankara’da 71’i Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden 115’i üniversitelerden olmak üzere toplam 186 hekim ihraç edildi. Ankara, İstanbul’dan sonra en fazla hekimin ihraç edildiği il olma özelliğini taşıyor.
Kırklareli ve Hakkari’de ihraç edilen hekim bulunmuyor.
Barış akademisyenleri de görevden alındı
Darbe girişimi sonrası ihraç edilen hekimler arasında “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı barış bildirisini imzalayan akademisyenler de bulunuyor. Kocaeli’de 42 hekimin ihraç edilmesini değerlendiren Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, “Barış bildirisini imzalayan akademisyenler devletin yeniden inşasına karşı çıkarak üniversiteyi çalışanları ve öğrencileriyle örgütleyecek kişilerdi. Bu sebeple OHAL fırsat bilinerek üniversitelerden ihraç edildiler” dedi.
OHAL’in ilan edilme nedeni olarak Gülen örgütlenmesinin gösterildiğini fakat sürecin muhalifleri tavsiyeye döndüğünü belirten Hamzaoğlu şöyle devam etti:
“Kamudan ve üniversitelerden ihraç edilenler hekimler arasında Fethullah Gülen örgütüyle ilgisi olmayanlar da var. Çıkarılan KHK’ler ile Türkiye’de devleti yeniden kurmak istiyorlar. Bu sebeple önce devletin yeniden inşasına karşı mücadeleyi örgütleyecek kişiler ihraç edildi. Bu rastlantısal bir durum değil. OHAL sonrası çıkarılan KHK ile ihraç edilmem kişisel bir durum değil. Eğitimde, sağlıkta ve üniversitelerdeki tavsiyeleri bu şekilde değerlendirmek gerekir.”