Hallerimiz

Ayşenur Arslan kimdir, hangi kanalda?

Arama motorlarında Ayşenur Arslan ile ilgili en çok yöneltilen soruların başında “kimdir” ve “hangi kanalda” var. Gazeteciliğe dair merak edilenleri incelediğimiz “Gazetec…” yazı dizisinin bu bölümünde bu kez internette en çok aratılan habercilerden biri olan ve Medya Mahallesi programıyla tanınan 50 yıllık gazeteci Ayşenur Arslan‘ın biyografisini aktarıyoruz.

Ayşenur Arslan 16 Eylül 1950 tarihinde doğdu. Aydınlı olan Ayşenur Arslan, anne ve babasının uzun yıllar Milli İstihbarat Teşkilatı’nda (MİT) çalıştığını açıklamıştı.

İstanbul Üniversitesi’nin İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümünde 1972 yılında lisans eğitimini tamamlayan Ayşenur Arslan, gazetecilik hayatına TRT’nin 1974 yılında açtığı redaktör muhabir sınavını kazanarak adım attı.

Ayşenur Arslan  TRT’nin ardından 1982 yılında Güneş gazetesine haber müdürü oldu. 2,5 yıl sonra istifa etti. Ardından Nokta dergisinde geçen Ayşenur Arslan 3 yıl sonra Söz gazetesine transfer oldu. 49 gün sonra buradan da ayrılıp arkadaşlarıyla birlikte reklam ajansı kurdu ve Ümraniye Belediyesi için Türkiye’nin ilk yerel dergisini hazırladı.

Bu dönemde çeşitli ansiklopedilerin İtalyanca çevirisini de yapan Ayşenur Arslan bir yıl Cumhuriyet gazetesinde çalıştıktan sonra Star TV’ye girdi. Bu kanalda önce bir kadın programı, ardından “Yakın Takip” adlı haber programının yaptı.

TRT’ye birlikte girdiği bir dönem Star TV’de de beraber çalıştığı arkadaşı Ali Kırca ile ATV’ye geçen Ayşenur Arslan, onunla 16 yıl mesai yaptı. Sonraki yıllarda Mehmet Ali Birand, Aydın Doğan ve Dinç Bilgin medya sektörünün önemli isimleriyle çalışan Arslan, CNN Türk’teki Medya Mahallesi programıyla geniş kitlelerce tanındı. Ardından Sokak TV‘de çalıştı.

Halk TV‘nin websitesinde yazmaya devam eden Ayşenur Arslan, iki kere evlendi. İlk eşi ile 8 ay, ikincisiyle 6 yıl evli kaldı. Bugünlerde Arslan hakkında Google’da en çok aratılan sorular şöyle:

Ayşenur Arslan: Basın özgürlüğü ihlal edilen bir basın özgürlüğü savunucusu

Ekranlarda ve yazılarında yıllardır basın özgürlüğünü savunan Ayşenur Arslan‘ın kendisi de basın özgürlüğü ihlallerine maruz kaldı. 2013’teki Gezi Parkı protestoları sürecinde CNN’teki Medya Mahallesi programına son verilen Arslan, 2023’te de Halk TV’deki programında sarf ettiği sözler nedeniyle gözaltına alınmıştı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Ayşenur Arslan’ın programdaki “mimiklerini” gerekçe göstererek 2022’de Halk TV’yi yayın durdurma ve para cezasına çarptırmıştı.

Ayşenur Arslan, 2021’de Journo’da yayımladığımız yazısında ise şu ifadeleri kullanmıştı:

Şu malûm açılım sürecinin arifesiydi. Bugün iktidara yakın medya içinde yer alan Yeni Birlik gazetesinin sahibi Avni Özgürel, CNN Türk’te Medya Mahallesi’nin konuğuydu. Bir önceki hafta Kuzey Irak’ta olduğunu biliyordum. Ama Avni Özgürel asıl bombayı canlı yayında patlattı: Oralardayken Kandil’e de gitmişti. Kandil’den getirdiği mesajı da Ankara’da “ilgili yerlere” iletmişti. “Hangi yerler” diye sordum. “Cumhurbaşkanlığı, MİT” diye tek tek saydı.

Biz yayında bunları konuşurken, farkında bile değilim, haber merkezinde kıyamet kopmuş. Nasıl olur da Kandil’den dem vururmuşuz! Nasıl olur da Kandil’in mesajlarından söz edermişiz!

Kıyameti koparanlar belli ki bir an bile düşünmemiş. Avni Özgürel kim? Yıllardır aktif gazetecilik yapmadığı hâlde neden kalkıp oralara gitmiş? Kandil onun gibi —siyasi olarak tam zıddı noktada— bir isimle görüşmüş? Avni Özgürel getirdiği mesajı hangi kurumlarla paylaşmış?

Bu sorulara bir an bile akıl yormayanlar, birkaç hafta sonra birden açılım mücahidi oluverdi. Dahası sürece dair soru sormaya yeltenenleri ihanetle suçladı. Ve elbette açılım dedikleri süreç, AKP’ye oy kaybettirdi diye Suruç’taki bombalarla ve Ankara’daki gar katliamıyla kapanınca başa döndü. Bu kez Kürt siyasetini ağzına alanı ihanetle suçladı.

Bu zavallılığı hiçbir istatistik, hiçbir liste anlatamaz. Açıklayamaz.

Sarı basın kartlarının artık Erdoğan’ın en sevdiği renge, turkuaza dönmesi… Turkuaz gazetecilerin ihya edilmesi boşuna mı?! Rica ederim yani!!!

Google Trends’in canlı verilerine göre Ayşenur Arslan’ın en çok aratıldığı iller şöyle:

Meltem Suat

1994 İstanbul doğumlu. Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde okudu, ulusal ve yerel medya kuruluşlarında çalıştı. Journo, Daktilo1984, NewslabTurkey gibi sitelere içerikler hazırlayan Suat, mesleğini serbest gazeteci olarak sürdürüyor. Daktilo1984'te Mutfakta Ne Var isimli toplumsal cinsiyet odaklı podcast serisini hazırlayıp sunuyor.

Journo E-Bülten