Haber

Bilal Erdoğan olabilir misin? Haber sansürleme yeteneğini 8 soruda test et

Anayasa Mahkemesi’nin basın özgürlüğüne yönelik kararlarını görmezden gelen Bilal Erdoğan’ın avukatı, yine sulh ceza hâkimliğine gidip Journo‘nun bir haberini daha sansürletti. Biz de bu kez Bilal Erdoğan hakkındaki iddiaları içeren haberleri, 8 soruluk bir bilgi yarışmasıyla Journo takipçilerine soruyoruz:

Sansür yeteneğinizi ölçen bu teste, üstteki “Başla” tuşuna tıklayarak girebilirsiniz. Tam ekrana geçerek yarışmanızı tavsiye ederiz.

Ne olmuştu?

Journo’da 9 Mart 2023’te yayımlanan “Son 3 ayda en çok Cumhuriyet ve BirGün’ün haberlerine erişim engeli getirildi” başlıklı içerikte, İfade Özgürlüğü Derneği’nin EngelliWeb duyurularını derlemiştik.

Erişim Sağlayıcıları Birliği, İstanbul Anadolu 10. Sulh Ceza Hâkimliği’nin verdiği karar uyarınca “erişimin engellenmesini ve içeriğin yayından çıkarılmasını” 20 Temmuz’da Journo’ya tebliğ etmişti. Bu içeriği mecburen yayından kaldırsak da Bilal Erdoğan hakkındaki iddiaların yer aldığı haberleri daha da ayrıntılı olarak listeleyen bir başka haber yayımlamıştık.

Hâkim Sevil Şakar Uğur’un verdiği kararda, 282 adet web sayfasında, Bilal Erdoğan‘ın “kişilik haklarının ihlal edildiği” belirtiliyordu. Listede çok sayıda ulusal, uluslararası ve yerel haber kuruluşu ile sosyal medya paylaşımı vardı.

Journo’nun yayından kaldırılması istenen ilk içeriğinde bu haber yer almasa da, Bilal Erdoğan’ın son başvurusunun aslında ay başında engellenen Reuters haberiyle ilgili olduğu anlaşılıyordu. Zira hâkimlikçe engellenen ve yayından çıkarılması istenen sayfaların çoğunda bu haber aktarılıyordu.

İlgili haberde Reuters, “Amerikan şirketinin ortağı İsveçli Dignita Systems firmasının Bilal Erdoğan üzerinden Türkiye pazarında yer edinmeye çalıştığı” iddiası üzerine ABD ve İsveç’teki yolsuzlukla mücadele yetkililerinin harekete geçtiğini öne sürmüştü. Bilal Erdoğan ise avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada iddianın “tamamen yanlış” olduğunu söylemişti.

AYM Journo’ya tazminat ödenmesine hükmetti

Journo, erişim engellemesi kararına itirazının temmuz sonunda mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından ağustosta Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) hak ihlali başvurusunda bulunmuştu. 22 Kasım 2023 tarihli ve Abdullah Kaya ve Diğerleri Başvurusu başlıklı AYM kararı 6 Şubat 2024’te Journo’ya tebliğ edildi. AYM, erişim engellemesi kararıyla ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine, bu yüzden Hazine’nin Journo’ya 18 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Bilal Erdoğan’ın avukatları ise yine durmadı. İlk sansür kararının ardından Journo‘da yayımlanan ikinci haber de 13 Mart’ta tebliğ edilen İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla engellendi. Avukat Ahmet Özel’in başvurusu üzerine hâkim Cenk Duman’ın 13 Mart tarihinde verdiği “erişim engellemesi ve içeriklerin yayından çıkarılması” kararında Journo haberinin yanı sıra 66 web sayfası daha yer alıyor.

Bu hâkimlik kararı nedeniyle ilgili haberi yayından çıkardık. Sansürlenen haberlerdeki iddiaları bu kez bir bilgi yarışması formatında size sorduk.

İLGİLİ:

Engellenen siteler: İnternet sansürü hiç olmadığı kadar ‘canlı ve aktif’

Yeni rapor: En çok “yolsuzluk ve usulsüzlük” haberleri için içerik kaldırma kararı veriliyor

Basın tarihimizden 120 yasaklı söz: Grev, tahtakurusu, dinamit, cumhuriyet…

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten