Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen, 10 ilde binlerce can kaybına neden olan iki büyük depremin ardından medyadaki olağanüstü hâl de sürüyor. Çok sayıda gazeteci afet bölgesindeki zor şartlarda kamuoyunun haber alma hakkı için elinden geleni yapıyor. Bir yandan da birçok medya kuruluşuna ve yetkililere yönelik tepkiler seslendiriliyor. Son 24 saatte Twitter’da medya ve basın özgürlüğü bağlamında yapılan 10 saptamayı ve eleştiriyi derledik:
1. Show TV muhabiri, depremzedeyi susturdu
Kahramanmaraş’ta kurtarılan bir depremzede “Tek bir araç bile göndermiyorlar” der demez onun sözünü kesip aceleyle uzaklaşan Show TV muhabiri Tuğba Södekoğlu büyük tepki çekti.
habertük. tuğba södekoğlu ve kübra par. enkaz altından çıkan küçük kızı gerçekleri söylediği için susturan iki isim. bunların gazeteci kimliklerini yırtıp atarlar umarım yerine gelecek yönetim. kızdaki şaşkınlığa bak. gerçeklerden kaçan birini de görmüş olduk pic.twitter.com/5gnWpxR44y
— barış&baran (@barissbarann) February 7, 2023
Södekoğlu eleştirilerin ardından şu açıklamayı yaptı:
ZORUNLU AÇIKLAMA pic.twitter.com/7ZEGox5mv4
— Tuğba Södekoğlu (@tubasodeko) February 8, 2023
2. NTV, eleştiriler duyulunca muhabirini yayından aldı
Önceki gün Habertürk ekranında yaşanana benzer bir olaya bu kez NTV izleyicileri tanık oldu. Deneyimli muhabir Yağız Şenkal, Kahramanmaraş’taki durumu aktarırken arkaplanda depremzedelerin öfkeli sesleri duyulunca yayın kesildi. Sunucu Mesut Yar yayına stüdyodan devam etti.
NTV Kahramanmaraş’tan canlı yayında.
Yardım ulaşmadığı için tepki gösteren depremzedelerin ve onların sesini duyuran muhabir Yağız Şenkal’in önce sesini kesiyor sonra yayından alıyor. pic.twitter.com/rVOe58fyd9— Ozgur Ersoz (@ersozozgur) February 7, 2023
3. AFAD gelmediyse TRT enkaz göstermiyor
Tüm vatandaşların vergileriyle finanse edilen TRT, bir enkazdan yayın yapmak için önce İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerinin gelmesini bekledi.
📌Çekim yapmak için AFAD ekiplerini bekleyen TRT muhabirine yurttaşlar tepki gösterdi. pic.twitter.com/xldTh69WwW
— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 7, 2023
Halk TV canlı yayınında bir depremzedenin söyledikleri TRT’nin durumuna dair biraz daha fikir veriyor:
Kamunun parasıyla ayakta duran ve kamu yayıncılığı yapması gereken TRT’nin hali👇🏽 pic.twitter.com/DchsYnijSi
— cansu şimşek (@frausimsek) February 8, 2023
4. Habertürk, kurtarma çalışmalarının karanlıkta sürdüğünü gösterdi
Afet bölgesindeki duruma dair kamuoyunu aydınlatan haberlere de ekranlarda zaman zaman rastlanıyor. Bunlardan biri dün gece yayımlandı. Habertürk yayınında Mehmet Akif Ersoy, kamera ışıklarını kapattırarak arama-kurtarma çalışmalarının karanlıkta yapıldığını izleyicilere gösterdi. Çalışmaları yürüten ekibin tek ışık kaynağı, kanalın getirdiği ve gücünü bir jeneratörden alan ekipmandı.
Habertürk yazarı Mehmet Akif Ersoy deprem çalışmalarının nasıl bir ışık altında yapıldığını gözler önüne serdi. Yorumsuz. pic.twitter.com/hxbPM27mVP
— Cemil Çiçek (@avcemilcicek) February 7, 2023
5. Sansür girişimleri gazetecilerin tepkisini çekiyor
OHÂL ilânıyla birlikte bazı bölgelerde gazeteciler enkazlardan uzaklaştırılıyor. TV yorumcuları ve sosyal medya kullanıcıları hakkında soruşturmalar açılıyor. İhmâllerden, yardım gelmeyen yerlerden bahsedenler sansürlenmek isteniyor. Halkın haber alma hakkını engelleyemezsiniz! pic.twitter.com/WVj1QtnYmj
— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) February 7, 2023
6. Afet bölgesinde iletişim kesintileri sürüyor
Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone başta olmak üzere telekom şirketlerinin afet bölgesindeki mobil iletişim hizmetleri bugün bile aksıyor. Israrlı çağrılara rağmen şirketler sorunu çözmedi. Bu durum bölgedeki gazetecileri de olumsuz etkiliyor.
Vodafone Urfa’da çekmiyorsunuz ..Yayın yapamıyoruz.. insanlar akrabalarını arayamıyorlar..
adıyaman’da hele hiç.. @VodafoneTR @EnginAksoy72— Sirin Payzin (@siring) February 7, 2023
7. Durum 1999’dan beter ama iktidarın derdi propaganda
1999 depreminde de sahada görev yapmış gazetecilerin birçoğu, bugün afet sonrasında yapılan müdahale ve organizasyonun o dönemden bile eksik olduğunu söylüyor.
Gölcük/Düzce depremlerini yaşamış ve yerinde takip etmiş bir gazeteci olarak, ilk 24 saatin sonunda söylüyorum, devletin müdahale refleksi ve organizasyon kabiliyeti 24 sene öncesinden çok daha geri durumda…
— Yılmaz ÖZDİL (@yilmazsozcu) February 7, 2023
1999 depreminden sonra gazetelerin ve televizyonların tamamı devletin ihmallerini ve eksikliklerini gözler önüne sermiş, eleştirileri açıkça dile getirmişti. Medyanın büyük bölümünün son 20 yılda siyasi iktidarın kontrolüne girmesi nedeniyle bugün çok farklı bir manzara var.
Yandaşlar bugün de bir kelime dahi ihmallere, halkın çaresizliğine yer vermemiş. Yine 'mucize' hikayeleri anlatıp ülkenin ne kadar 'güçlü' olduğundan bahsetmiş.⬇️ pic.twitter.com/PLyKNFdDAJ
— Mehmet Emin Kurnaz (@m_emin_kurnaz) February 8, 2023
8. Televizyonlar yine ancak afet olunca bilimi hatırladı
Kendi programlarına daha yakın zamanda astrolog çıkarıp ekonomi, siyaset vs. falcılığı yaptıran insanlar, şimdi bilim insanlarını çıkarıp bilimin önemini vurgulatıyor…pic.twitter.com/YngQuMeqOX
— can gurses (@canitti) February 7, 2023
9. Medya yine reyting kovalayıp sonra depremi unutacak mı?
Evet bakın 99 depreminden sonra da böyle bir bilinç vs. hava oluştu.
Önce çakma bir yönetmelik yapıldı.
Medya 1-2 sene yarın deprem olur mu vs. rating kovaladı.
Sonra yavaş yavaş maliyetinin altında evler satılmaya başlandı, millet de aldı
Sonuç: eski tas eski hamam. https://t.co/jBTJryIil5
— Emrah Safa Gürkan (@jeandpardaillan) February 7, 2023
10. İktidar siyasetçilerinin tutarsız tavrı eleştiriliyor
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sözcüsü Ömer Çelik, son depremin ardından bir yandan “Cumhur İttifakı olarak sahadayız” derken bir yandan da arama-kurtarma çalışmalarına yönelik eleştirileri “Afeti siyasallaştırmayın” diyerek susturmaya çalıştı.
Oysa aynı Ömer Çelik, 1999 depreminin ardından, o dönemde köşe yazarı olduğu Yeni Şafak gazetesinde dönemin hükûmetini arama-kurtarma çalışmalarındaki eksiklikler nedeniyle sert bir şekilde eleştirmişti.
şimdi parmak sallaya sallaya,tehditle depremi siyasallaştırmayalım diyorlar ya 99 depreminde ne söylemişler ona bakıyorum.mesela ömer çelik.yeni şafak’taki köşesinde ne yazmış; her bir satırı ibretlik
-depremin ilk saati ortada yoklardı
-iş yapmak adına bildikleri sadece konuşmak pic.twitter.com/krxBh61e4J— mustafahos (@mustafahos) February 8, 2023
İLGİLİ İÇERİKLER:
Deprem haberleri: Medyanın “uzman” diye sunduğu bu adam, kâhin değil şarlatan