Haber Haber TEKNOLOJİ

Sansür, otosansür ve propaganda: Depremin ardından Twitter’dan medyaya dair 10 tespit

Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen, 10 ilde binlerce can kaybına neden olan iki büyük depremin ardından medyadaki olağanüstü hâl de sürüyor. Çok sayıda gazeteci afet bölgesindeki zor şartlarda kamuoyunun haber alma hakkı için elinden geleni yapıyor. Bir yandan da birçok medya kuruluşuna ve yetkililere yönelik tepkiler seslendiriliyor. Son 24 saatte Twitter’da medya ve basın özgürlüğü bağlamında yapılan 10 saptamayı ve eleştiriyi derledik:

1. Show TV muhabiri, depremzedeyi susturdu

Kahramanmaraş’ta kurtarılan bir depremzede “Tek bir araç bile göndermiyorlar” der demez onun sözünü kesip aceleyle uzaklaşan Show TV muhabiri Tuğba Södekoğlu büyük tepki çekti.

Södekoğlu eleştirilerin ardından şu açıklamayı yaptı:

2. NTV, eleştiriler duyulunca muhabirini yayından aldı

Önceki gün Habertürk ekranında yaşanana benzer bir olaya bu kez NTV izleyicileri tanık oldu. Deneyimli muhabir Yağız Şenkal, Kahramanmaraş’taki durumu aktarırken arkaplanda depremzedelerin öfkeli sesleri duyulunca yayın kesildi. Sunucu Mesut Yar yayına stüdyodan devam etti.

3. AFAD gelmediyse TRT enkaz göstermiyor

Tüm vatandaşların vergileriyle finanse edilen TRT, bir enkazdan yayın yapmak için önce İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerinin gelmesini bekledi.

Halk TV canlı yayınında bir depremzedenin söyledikleri TRT’nin durumuna dair biraz daha fikir veriyor:

4. Habertürk, kurtarma çalışmalarının karanlıkta sürdüğünü gösterdi

Afet bölgesindeki duruma dair kamuoyunu aydınlatan haberlere de ekranlarda zaman zaman rastlanıyor. Bunlardan biri dün gece yayımlandı. Habertürk yayınında Mehmet Akif Ersoy, kamera ışıklarını kapattırarak arama-kurtarma çalışmalarının karanlıkta yapıldığını izleyicilere gösterdi. Çalışmaları yürüten ekibin tek ışık kaynağı, kanalın getirdiği ve gücünü bir jeneratörden alan ekipmandı.

5. Sansür girişimleri gazetecilerin tepkisini çekiyor

6. Afet bölgesinde iletişim kesintileri sürüyor

Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone başta olmak üzere telekom şirketlerinin afet bölgesindeki mobil iletişim hizmetleri bugün bile aksıyor. Israrlı çağrılara rağmen şirketler sorunu çözmedi. Bu durum bölgedeki gazetecileri de olumsuz etkiliyor.

7. Durum 1999’dan beter ama iktidarın derdi propaganda

1999 depreminde de sahada görev yapmış gazetecilerin birçoğu, bugün afet sonrasında yapılan müdahale ve organizasyonun o dönemden bile eksik olduğunu söylüyor.

1999 depreminden sonra gazetelerin ve televizyonların tamamı devletin ihmallerini ve eksikliklerini gözler önüne sermiş, eleştirileri açıkça dile getirmişti. Medyanın büyük bölümünün son 20 yılda siyasi iktidarın kontrolüne girmesi nedeniyle bugün çok farklı bir manzara var.

8. Televizyonlar yine ancak afet olunca bilimi hatırladı

9. Medya yine reyting kovalayıp sonra depremi unutacak mı?

10. İktidar siyasetçilerinin tutarsız tavrı eleştiriliyor

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sözcüsü Ömer Çelik, son depremin ardından bir yandan “Cumhur İttifakı olarak sahadayız” derken bir yandan da arama-kurtarma çalışmalarına yönelik eleştirileri “Afeti siyasallaştırmayın” diyerek susturmaya çalıştı.

Oysa aynı Ömer Çelik, 1999 depreminin ardından, o dönemde köşe yazarı olduğu Yeni Şafak gazetesinde dönemin hükûmetini arama-kurtarma çalışmalarındaki eksiklikler nedeniyle sert bir şekilde eleştirmişti.

İLGİLİ İÇERİKLER:

Habertürk’te Erdoğan’ı eleştiren depremzedenin sesi kesildi

Deprem haberleri: Medyanın “uzman” diye sunduğu bu adam, kâhin değil şarlatan

Otosansür krizi: “Bu haberleri yapmak istemiyorum”

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten