Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 12 Mart Dünya İnternet Sansürü İle Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, son bir yılda 32 ülkede sansürlenen 100 haber sitesine erişimi yeniden sağladığını duyurdu.
Merkezi Paris’te bulunan gazetecilik örgütü RSF, 2015 yılında dünya çapında medya sansürünü aşma hedefiyle “Collateral Freedom” (Munzam Özgürlük) adlı bir proje başlatmıştı.
Bu kapsamda, sansürlenen haber sitesinin bir kopyası, dünyanın önde gelen internet şirketlerinin sunucularında oluşturuluyor. Bu yönteme “mirroring” (aynalama) deniliyor. İlgili ülkelerdeki otoriter rejimlerin bu kopya siteyi engellemesi, dünyanın önde gelen internet şirketine erişimi de kesmelerini gerektiriyor. Bu yüzden bunu yapmaktan genelde kaçınıyorlar.
RSF’in, 12 Mart Dünya İnternet Sansürüyle Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamaya göre “Collateral Freedom” operasyonunda erişime açılan haber sitesi sayısı geçen yıl %20 artarak 100’e ulaştı.
RSF, uygun bilişim kaynaklarına sahip medya kuruluşlarına geçen ağustostan beri Collateral Freedom projesi için geliştirilen uygulamayı sunuyor. Bugüne dek bu uygulama üzerinden RSF sunucularında 480 ayna site oluşturulduğu açıklandı.
Örneğin Meduza ve Moscow Times gibi tanınmış Rus medya kuruluşlarına yönelik sansür bu sayede engellendi. İran’da BBC’ye, Çin’de ise Tibet ve Doğu Türkistan çıkışlı haber sitelerine erişim Collateral Freedom ile sağlanıyor.
Deloire: “Sansür ve dezenformasyon karşısında bir zorunluluk”
RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Collateral Freedom, dünyanın en büyük sansürü aşma operasyonlarından biri olarak kendisini yıllar geçtikçe kanıtladı. Oluşturulan ayna site sayısındaki artış, RSF’nin yaptığı büyük yatırımın sonucu” dedi. Deloire, RSF’in ayrıca bu aydan itibaren Svoboda adlı bir dizi uyduyla Rusya, Belarus ve Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarına yönelik Rusça bağımsız haber yayınlarını desteklediğini hatırlattı.
RSF, erişim engeli kaldırılan haber sitelerinin listesini, güvenlik gereklilikleri izin verdiği ölçüde şu sayfada yayımlıyor. Bugün itibarıyla Türkiye’den uygulamaya dâhil olan bir haber sitesi yok. Türkiye’deki birçok haber sitesi ve Ekşi Sözlük gibi platformlar, erişim engeliyle karşılaştıklarında alan adlarını değiştirerek (örneğin sonuna bir sayı ekleyerek) kendi yerel aynalarını oluşturma yoluna gidiyor. Ancak bu yöntem keşfedilebilirlik gibi konularda çeşitli dezavantajlar getirdiği gibi, yeni alan adının sansürlenmesini de engelleyemiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Bilal Erdoğan sansüründe AYM kararı: Journo’ya tazminat ödenecek