Kitap

Medya kitaplığı: Tutuklandık, Ahlak Islatan ve Humanité

tutuklandik-can-dundarTutuklandık / Can Dündar

Aslında hiçbir gazetecinin yazmak istemeyeceği bir kitap. Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, toplam 92 gün süren tutukluluğunu 319 sayfalık kitapta anlatmış. Dündar’ın işlek, akıcı kalemi sayesinde kitap neredeyse bir oturuşta okunuyor. Haksız yere hapse atılan gazeteci, içeriyi, dışarıyı, ruh halini, eşini-dostunu, meslektaşlarını, düşünce ve kaygılarını ayrıntılı bir şekilde yazmış. Gazete kupürleri ve fotoğraflar da kitaba ek bir değer kazandırıyor. Önsöz hariç toplam 37 makale/deneme/anı tarzında toplamış yaşadıklarını. Çıktıktan sonra da yazdıklarını gözden geçirip güncel bir belge olarak okura, kamuoyuna sunmuş. Kitabın son sayfasında bir ibare var: BİTMEDİ. Umarız Can kitabın devamını, başladığı Silivri’de değil, kendi deyişiyle ‘yarı-açık cezaevi’ olan memleketin mümtaz bir kentinde yazar.

Can Yayınları / Anlatı Dizisi
Türkçe
320 s. — 2. Hamur– Ciltsiz — 14 x 21 cm
İstanbul, 2016
ISBN : 9789750732140

ahlak-islatan-medya-hikayeleriAhlak Islatan / Nazım Alpman

‘Medya Hikâyeleri’ alt başlıklı kitapta, mesleğimizin kıdemli kalemlerinden ve İz Tv’deki belgesellerinden tanıdığımız Nazım Alpman, 22 öykü anlatıyor. Hepsi de gerçek, hikâye tarzında yazılmış olsa da… Mesleğin nispeten daha düzgün icra edildiği koşullarda Abdi İpekçi’nin Milliyet’inde çalışmış olan Alpman, bilahare başlayan neo-liberal atmosferde, yalakalığın gazetecilik sanıldığı yakın geçmiş dönemden kareler sunuyor. Özal zamanında değişmeye başlayıp bozulan habercilik-gazetecilik ortamından komik gibi görünen ama aslında trajik olan yeni davranışları, ahlaksızlıkları, iki yüzlülükleri, anlamsız rekabetleri ve çapsızlıkları somut olaylarla aktarıyor. İlginçtir, gazete öykülerinin yanı sıra halkla ilişkiler şirketlerinde geçen hikâyeler de var Alpman’da. İsabetli olmuş. Çünkü gazeteler de artık aslında iktidarın halkla ilişkiler şirketleri haline geldi. Şimdi artık Erdoğan dönemi medyasının iç yüzünü aktaran kitaplara ihtiyacımız var.

Ozan Yayıncılık / Edebiyat Dizisi
Türkçe
136 s. — 2. Hamur– Ciltsiz — 14 x 20 cm
İstanbul, 2016
ISBN : 9786059330015

30-ans-d-Humanite30 ans d’Humanité (Humanité’de 30 yıl) / José Fort

Fransız Komünist Partisinin (FKP) günlük yayın organı L’Humanité’nin (İnsanlık) önce Latin Amerika muhabirliğini sonra dış haber servisi şefliğini yapan José Fort’un sıkıştırılmış anılar kitabı. Söz konusu eseri aslında karikatürist Wolinski ile beraber yazmayı/yayınlamayı planlamışlar ama Wolinski 7 Ocak 2015’de Charlie Hebdo’ya yönelik silahlı saldırıda hayatını kaybedince, Fort kitabı tek başına yazmak zorunda kalmış. Parti gazetesinde çalışmak hem zor hem de kolay. Fort, bugüne kadar Bin Bella’dan Castro’ya, Mandela’dan Arafat’a kadar çok sayıda liderle söyleşiler yapmış. Kamboçya’dan Küba’ya Moskova’dan Madrid’e kadar dünyanın dört bir köşesinde haber kovalamış. 2015 Haziran tarihli kitap 162 sayfaya 50 olay sığdırmış. Kısa, küçük anıları okurken satır aralarında gazetecilik dersleri var.

Arcane 17
Fransızca
162 sf.
Paris, 2015
ISBN: 9782918721420

canard-enchaine-liberte-dexpression-letat-durgenceCanard Enchainé İfade Özgürlüğü Özel Dosyası

100 yaşına basan Fransız siyasi mizah gazetesi Canard Enchainé (Zincirli Ördek) son özel dosyasını (Nisan 2016) ‘İfade Özgürlüğü- Olağanüstü Hal’ başlığı ile yayınladı. 112+14 sayfalık kitap, yıl boyunca dergide çıkan yazı ve karikatürlerin yanı sıra ilk kez yayınlanan makale ve incelemelere de yer veriyor. 14 sayfalık ek ise ‘Yüzlerce Yıllık Sansür’ başlığını taşıyor. Konu 6 alt başlıkta ele alınmış:
Tehdit Altındaki Özgürlükler, İktidarlar Kimseyi Yanına Sokmuyor, Her şey İnternet, Medya Organları Etki Altında, Fanatizmin Baskısı Altında Medya Organları, Karşı İktidarlar.
Sadece Fransa değil, Avrupa ve dünyada medyanın olumsuz halinin ayrıntılı ve zengin bir dökümü.


ESKİLERDEN ÜÇ ÖRNEK

Mahallede Herkes Kahramandır – Ahmet Tulgar / İthaki 2007
Arayış – Nahit Duru / İmge 2012
Yokuş Yukarı – Süleyman Arat / Destek Yayınları 2013

Ragıp Duran

Journo E-Bülten