Staj başvurusu, genç gazetecilerin meslekte karşılaştığı ilk zorluklardan. Medyada staj süreçlerindeki son durumu küçük bir deneyle test ettik. 100 haber kuruluşuna internet sitelerinden ulaşıp staj şartlarını sorduk. 88’i cevap bile vermedi. Sorumuzu yanıtlayan 12 haber kuruluşundan 11’i olumlu, 1’i olumsuz cevap verdi. 3’ü stajyer alımı için tarih de bildirdi.
Türkiye’de üniversite eğitimi sonrası ilk iş bulma süresinin en uzun olduğu mesleklerden biri gazetecilik. Resmi verilere göre gazetecilik bölümü mezunlarının iş bulma süresi ortalama bir buçuk yıl.
Peki, iletişim fakültelerinde okuyan öğrenciler ve yeni mezunlar, mesleğe ilk adım olarak görülen medyada staj için başvuru yaptıklarında nelerle karşılaşıyorlar? Bu soruyu yanıtlamak için şu listedeki 100 medya kuruluşuyla ayrı ayrı temasa geçip sonuçları kaydettik.
12 haber kuruluşuna e-posta ile ulaşmak zor
Önce bu haber kuruluşlarına web sitelerindeki resmi e-posta adresinden ulaşmayı denedik. Toplam 12 kuruluşun sitelerinde ya hiç e-posta adresi yoktu, ya verdikleri ana adresin posta kutusu doluydu.
Bu kuruluşlara, sitedeki iletişim formunu veya diğer e-posta adresini kullanarak ulaşmaya çalıştık. İlk e-postaya dönüp bilgi almak için telefon etmemizi isteyen iki haber kuruluşunu da ayrıca aradık. Sonuçlar özetle şöyle:
- 100 haber kuruluşunun 88’i yanıt vermedi. 11 haber kuruluşu staj imkânı sunduğunu, 1’i ise sunmadığını bildirdi.
- Bu imkânı sunan haber kuruluşlarından 8’inde stajyer alımı her zaman açık.
Staj başvurusu yapılabilecek 11 medya kuruluşu
- Staj imkânı sunduklarını bildiren haber kuruluşları şunlar: Teyit, Doğruluk Payı, Medyascope, Tele1, Cumhuriyet, Dokuz8 Haber, Ulusal Kanal, DHA, Dicle Haber Ajansı, Veryansın TV ve TGRT Haber.
- Olumlu yanıt veren kuruluşların çoğu, gönderdiğimiz e-postaları 24 saat içinde yanıtladı. Üç kuruluş staj alımı için farklı tarihler verdi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
‘Staj yapacak yer bulamayan var mı’ diye sordum, öğrenciler bana başvurdu!