Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubunun cenazesini haberleştirdikleri için yargılanan gazeteciler hakkında karar bugün açıklandı. Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel tahliye edildi. Barış Terkoğlu beraat etti.
Odatv yöneticileri Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu ile editör Hülya Kılınç; Yeniçağ yazarı Murat Ağırel ve Yeni Yaşam gazetesi yöneticileri Ferhat Çelik ile Aydın Keser, 24 Haziran’da İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıkmıştı. Salgın koşullarında yaklaşık dört ay tutuklu kalan bu gazetecilerle ilgili suçlama, Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubunun cenaze törenine ilişkin yayımladıkları habere dayanıyordu.
Bilinmesinde kamu yararı olan ve üstelik zaten aleniyet kazanmış bulunan bir bilginin haberleştirilmesine dair dava, Türkiye’de basın özgürlüğü ihlallerinin giderek uzayan listesine eklenmişti. Tek bir haberden iki suç çıkarılan, üstelik asliye yerine terör suçlamalarına bakan ağır ceza mahkemesinde görülmesi sağlanan davada diğer gazeteciler daha önce tahliye edildi. Altı aydır hapiste olan Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel hakkında ise bugünkü kararla birlikte tahliyeye ve yurt dışına çıkış yasağına hükmedildi.
Mahkeme, MİT mensuplarının kimliklerinin medya yoluyla ifşa edilmesi suçunu içeren MİT Kanunu’nun 27/3. maddesine atıfta bulunarak Ağırel, Keser ve Çelik’e 4 yıl 8 ay 7 gün; Pehlivan ve Kılınç’a ise 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi.
Terkoğlu’nun yanı sıra, muhabir Kılınç’la cenaze töreninin fotoğraflarını paylaşan Akhisar Belediyesi basın görevlisi Eren Ekinci de bu suçlamadan beraat etti.
Ayrıca tüm gazeteciler, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçunu içeren Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 329. maddesine atıfta bulunarak yapılan suçlamadan beraat etti. Erk Acarer’in dosyası ise ayrıldı.
‘Ne karar çıkarsa çıksın halkın haber alma özgürlüğünü savunacağız’
Pehlivan, karar açıklanmadan önceki son ifadesinde, “Bu davada Odatv ve yazdığım kitaplar yargılanmak istendi. Ben gazeteciliği başka şekilde yapmayı bilmiyorum. Böyle de devam edeceğim” dedi. (Tam metin: Barış Pehlivan’ın savunması ve Barış Terkoğlu’nun savunması)
Ağırel, “Yaptığım gazetecilik faaliyetidir. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum” ifadesini kullandı. (Murat Ağırel’in ve Hülya Kılınç’ın savunması)
Çelik ise “Mahkemenizden ne karar çıkarsa çıksın halkın haber alma özgürlüğünü savunacağız” diye konuştu. (Ferhat Çelik’in savunması)
Gazetecilerin karar hakkında sosyal medyada paylaştığı yorumlardan bazıları şöyle:
🔏 Meslektaşlarımız #BarışPehlivan #HülyaKılınç ve #MuratAğırel’in tahliyesine karar verildi.
Tutuklu tek bir gazeteci kalmayana kadar mücadeleye devam!#GazetecilikSuçDeğildir pic.twitter.com/vsPOsApYx7
— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) September 9, 2020
İktidar bir siyasi eylem türü olarak “gazeteci hapsetmek”ten vazgeçmelidir.
“MİT mensubunun cenazesi” haberlerinden aylarca tutuklu kalan gazeteciler için tahliye ve beraat kararları sevindirici ama bu durum onlara yapılan büyük haksızlığı telafi etmiyor.— Kadri Gürsel (@KadriGursel) September 9, 2020
Gazeteci arkadaşlarımız Hülya Kılınç, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel nihayet özgürlüklerine kavuştu. Ancak hiç hak etmedikleri halde ve suçsuz olmalarına rağmen cezalar verildi. İnanıyorum ki, gelecekte bu cezalar da bozulacak ve masumiyetleri teslim edilecektir.
— İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) September 9, 2020
Özgürlük! Nihayet! 🕊#BarışPehlivan#MuratAğırel #HülyaKılınç
— Duygu Demirdag (@duygudemirdag) September 9, 2020
Çok doğru bir bakış açısı budur…"1 gün bile…"
"Yattığı kadar ceza aldı, tahliye oldu, sevinelim" bakışı değil. https://t.co/6UFKZ6UtbX— uğur gürses (@ugurses) September 9, 2020
#gazetecilikkazandı! Yaşasınn !!!! Tutuklu gazeteci arkadaşlarımıza tahliye kararı çıktı. #HuelyaKılınc MuratAğırel #BarısTerkoglu #barışpehlivan #erenekinci 🙏
— Tuluhan Tekelioğlu (@Tuluhantekeli) September 9, 2020
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – BU DAVA HAKKINDA HUKUKÇULAR NE DEMİŞTİ?