Netflix üyelik ücretlerinin kıyaslandığı kaynaklarda Türkiye bu platformun en ucuza sunulduğu ülkelerden biri olarak gösterilse de, ilk “Journo Endeksi” araştırmamıza göre gerçek, bunun tam tersi.
Bir asgari ücretlinin Netflix aylık aboneliği için en uzun süre çalışmak zorunda olduğu 4. ülke, Türkiye.
Avustralya’da Netflix aboneliği için 59 dakika çalışmak gerekirken Türkiye’de ise bu süre 155 dakika.
Dünyanın farklı ülkelerinde değişik fiyat tarifeleri uygulayan Netflix’in üyelik ücretleri, yabancı dillerdeki birçok internet sitesinde düzenli olarak izleniyor. Örneğin mart ayında Comparitech adlı sitede yayımlanan İngilizce içerikte Türkiye, dünyanın en ucuz Netflix tarifesine sahip ülkesi olarak gösteriliyordu.
İngilizce kaynaklardaki bu kıyaslamalar, her bir ülke için Netflix’in üyelik ücretlerinin dolar cinsine çevrilmesiyle yapılıyor. Bu yüzden, son yıllarda Türk lirasının değer kaybetmesinin etkisi bu tür listelerde de görülüyor.
Fakat bu içerikler, bir ülkedeki satın alma gücünü dikkate almadığı için, sadece Netflix üyelik ücretlerinin dolar cinsinden nominal değerlerini listelemekle yetiniyor. Oysa satın alma gücünü dikkate aldığımızda, Türkiye’nin “reel” Netflix üyelik ücretinde aslında en pahalı ülkelerden biri olduğu ortaya çıkıyor.
Aylık standart paket için en çok çalışan Meksikalılar
The Economist dergisinin meşhur Big Mac endeksinden ilhamla “Journo Endeksi” adını verdiğimiz bu hesaplamada, satın alma gücünü değerlendirmek için, her bir ülkenin brüt asgari ücretini esas aldık.
Buna göre bir asgari ücretlinin Netflix aylık standart paketi için en uzun süre çalışması gereken ülkeler Meksika, Rusya ve Brezilya. Türkiye ise onların hemen ardından geliyor.
Bu ülkelerde bir asgari ücretlinin, aylık Netflix üyeliği için 150 dakikadan fazla çalışması gerekiyor. Meksika’da bu süre 8 saati aşıyor. Türkiye’de ise 2 saat 35 dakika.
Bir asgari ücretli için Netflix üyeliğinin en ucuz olduğu ülkeler Avustralya (59 dakika), Fransa (73 dakika) ve Almanya (81 dakika).
Saatlik brüt asgari ücret 5 doların üstünde olmasına rağmen, Netflix aylık aboneliği için 120 dakikadan fazla çalışılan tek ülke ise Yunanistan (142 dakika). Ayrıntılar, grafikte:
Avrupa’da asgari ücretle çalışan işçi oranının en yüksek olduğu ülkenin açık ara Türkiye (yüzde 42,9). Örneğin Belçika’da bu oran sadece yüzde 1,1. Türkiye’nin ardından en yüksek asgari ücretli oranı ise yüzde 19,2 ile Slovenya ve yüzde 16,8 ile Portekiz’de. Ayrıca Türkiye’de reel asgari ücretin satın alma gücü de, diğer birçok OECD ülkesine göre çok daha düşük.
Bu durum, Netflix gibi küresel şirketlerin ürün ve hizmetlerinin fiyatlarının kâğıt üstünde diğer ülkelerden daha düşük görünmesine rağmen, “reel” olarak Türkiye’de daha fazla emeğe karşılık geldiğini gösteriyor.
Netflix’te kaç film var?
Aylık abonelik için en uzun süre emek harcanması gereken ülkelerden biri olmasına karşın, Türkiye’deki Netflix kütüphanesi de birçok ülkeye kıyasla oldukça dar.
Abone artışı son aylarda yavaşlayan Netflix, 4.466 adet film ve diziyi Türkiye pazarına sunuyor.
Filipinler’den Endonezya’ya, Kanada’dan İrlanda’ya birçok ülkede ise Netflix’te 6.000’in üstünde film ve dizi mevcut.
Genel olarak Kıta Avrupası’nda ve Güney Amerika’da Netflix’in abonelerine daha az film ve dizi sunduğu görülüyor:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – EXXEN Mİ, GAIN Mİ?