Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) bugün yaptığı toplantıda, “siyaset-mafya ilişkileri içerisinde yer aldığı iddiaları nedeniyle” açtığı disiplin soruşturması sonucunda Veyis Ateş’i oy birliğiyle üyelikten çıkardığını açıkladı.
TGC, 10 Haziran 2021 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında, hakkındaki iddialar üzerine 4315 sicil numaralı üyesi Veyis Ateş için disiplin soruşturması başlatmıştı.
Bu soruşturmada talep edilen savunmasını göndermeyen Ateş’in, bugün yapılan TGC Yönetim Kurulu toplantısında üyelikten çıkarılmasına karar verildi.
TGC’nin kararında şu ifadeler kullandı:
- Veyis Ateş’in yurt dışında tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz’ın taleplerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ilettiğini kabul eden açıklamaları ve kamuoyuna yansıyan “ses kaydı” alenileşmiştir.
- Veyis Ateş’in tutum ve davranışlarının tüzüğümüzün 11. maddesinde ifadesini bulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin amacıyla ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde belirtilen ilkelerle bağdaşmadığı ortaya çıkmıştır.
- Tüzüğün 11.maddesi ile Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ndeki
- “Gazetecinin doğru davranış kuralları, hak ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan tutum ve davranış içinde olmak” ve
- “Gazeteci, çıkar ve nüfuz sağlayacak habercilikten kaçınmalıdır. Mesleğini gölgeleyecek, itibarını sarsacak türden oluşumlar içerisinde yer almamalıdır”
- hükümleri dikkate alınarak Veyis Ateş’in oy birliğiyle üyelikten çıkarılmasına, üyelikten çıkarılma kararına karşı Genel Kurul’da itiraz hakkı olduğunun kendisine bildirilmesine karar verilmiştir.
TGC geçen ay da Hadi Özışık’ı, “suç örgütü lideri Sedat Peker ile olan ilişkileri, davranışları, açıklamaları” nedeniyle oy birliğiyle üyelikten çıkarmıştı.
Veyis Ateş kimdir
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi bölümünden mezun olan 1973 doğumlu Veyis Ateş, 1990’ların sonunda Doğru Yol Partisi’nin İstanbul örgütünde Süleyman Soylu ile birlikte çalışmış, 2000’lerin başında ise İstanbul’da bir özel okulda din öğretmenliği yaparak kariyerine başlamıştı.
Soylu, DYP’nin ardılı olan Demokrat Parti’nin (DP) genel başkanlığını 2009 yerel seçimlerinin ardından bırakmış, bu dönemde DP’nin siyasetine ters düşerek anayasa referandumunda iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) destek verince partisinden ihraç edilmişti. 2006’da TV NET’te sunuculuk yaparak medyaya geçiş yapan Veyis Ateş’in yükselişi de, Soylu’nun AKP saflarına katılmasıyla başladı.
Sonraki yıllarda Soylu bugün bulunduğu İçişleri Bakanlığı’na geldi, Veyis Ateş ise 2013’te transfer olduğu Habertürk TV’de program sunuculuğu, Ankara temsilciliği ve hatta bir dönem genel müdürlük yaptı. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in yurt dışında çekip YouTube üzerinde son haftalarda yayımladığı videolardaki iddiaların hedefleri arasında Soylu’nun yanı sıra, 17 Haziran’a kadar Habertürk’te program sunuculuğunu sürdüren Veyis Ateş de vardı.
Veyis Ateş hakkındaki iddialar
Peker, 6 Haziran’da yayımladığı dokuzuncu videoda, Veyis Ateş’in, kara para aklama suçlamasıyla yargılaması sürerken yurt dışına çıkan SBK Holding Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’dan çıkar sağladığını ileri sürmüştü. Ateş’in Korkmaz’a ait otelde ücretsiz kaldığı ve Türkiye’deki davadan kurtulması amacıyla arabuluculuk yapmak için ondan 10 milyon Euro talep ettiği de iddiaları arasındaydı.
Korkmaz ve Ateş arasındaki görüşmenin ses kaydını dinleyen gazetecilerin tanıklığı üzerine Veyis Ateş Habertürk TV’den istifa etti. Günlerce sessiz kalan Ateş, 18 Haziran’da Halk TV’de İsmail Saymaz’ın konuğu olarak çıktığı canlı yayında iddiaları kabul etmese de, birçok gazeteci dâhil kamuoyunun önemli bir bölümü bu savunmayı inandırıcı bulmadı.
Ses kaydının “montaj” olduğunu ve yargıya gideceğini savunan Veyis Ateş, geçen yıl Habertürk’teki canlı yayınlar sırasında yellendiği iddiasına da “Aslı olmayan montaj ses ve görüntüler kullanarak itibar suikasti yapanlara karşı hukukçularımız gerekeni yapacaklar” yanıtını vermişti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – SEDAT PEKER, SÜLEYMAN SOYLU, MEDYA VE GAZETECİLER