Gusto

Trileçe: Sütün üç hâli

Tres-leches üç süt demek ama burada kastedilen koyun, keçi ve manda sütü değil, sütün üç farklı yoğunluğu. Yani süt, süt reçeli ve krema.
Her ne kadar içerdiği şeker vücut için zehir olsa da herkes bayılıyor kendisine. Huzurlarınızda Fenomen tatlı trileçe.

Sistem şöyle işliyor: Önce ‘Neymiş bu Trileçe’ diye yiyorsun, sonra bayılıp hakkında konuşmaya başlıyorsun. Herkes böyle yapınca şöhretle beraber şayia da alıp yürüyor tabii. Nereden-nasıl soframıza kadar geldiği, tarihi, içeriği hep tartışmalı bu arkadaşın…

İşin aslı tatlımız Amerika kökenli. Güney-Kuzey fark etmeden, kıtanın iki tarafında da en az 70 yıldır beğeniyle tüketildiği kesin bilgi.

Balkanlara gelişinin, televizyondaki Latin dizileri sayesinde olduğu söyleniyor. Güzel kızlar, yakışıklı oğlanlar yerine tatlıyı kesen halkımız ise Arnavutlar.

Ve son durak Türkiye… Trileçe güzel İstanbulumuza beklenmedik bir şekilde Fatih ilçesinden girdi, ardından hızla tüm ülkeye yayıldı.

Her ne kadar buralarda karamel sosla servis edilerek adeta bir revani havası kovalansa da evde yaparken resimdeki gibi krema üstüne çilekle servis edebilirsiniz. (Ünal Aysal Başkanın kulakları çınlasın)

Afiyet olsun.

REFİKACA TRİLEÇE

  1. Dört yumurtayı 1-1.5 dakika kadar mikserle orta devirde çırpın. 300 gram tozşekeri azar azar ekleyin. Çırpmaya devam ederken içinizden 15’e kadar sayın. Tekrar 2 kaşık şeker ekleyin ve tekrar 15’e kadar sayarak çırpın. Bu şekilde tüm şeker bitene kadar ekleyin ve çırpın. Ayrı bir kapta 300 gram unu, 175 gram tereyağını, 250 mililitre sütü, 1 paket kabartma tozunu ve 1/3 çay kaşığı tuzu çırpın. Bunu yumurtalı karışıma ekleyip yavaşça spatulayla altını üstüne getirerek sürekli aynı yönde karıştırın.
  2. 28×25 cm ölçülerinde dikdörtgen bir kek kalıbını yağlayıp unlayın, 160 derecedeki fırının orta rafında 30 dakika pişirin. Ardından en alt rafa koyup 5 dakika aynı derecede pişirin.  Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
  3. Süt karışımı için: 200 ml inek sütünün 1/3’ünü, 90 gr tozşekeri ve 80 mililitre kremayı küçük bir tencerede ısıtın. Şeker eridikten sonra farklı bir kaba alın ve 400 mililitre soğuk süt daha ekleyin. Kekinizi ıslatacağınız karışım hazır.
  4. Süt reçeli için: Bir litre sütle 120’şer gram tozşekeri ve kahverengi şekeri hafif derin bir tencerede karıştırın, ocağa alın. Süt kaynamaya başlayınca altını kısın ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip, tel bir çırpıcıyla çırpın. Köpürme işlemi hafiflediğinde mümkün olan en kalın tabanlı, yayvan tencereye aktarın ve yaklaşık 3 saat çok kısık ateşte ara ara çırparak pişirin. Son 5-10 dakikada altını çok az açın. Kıvamlandığında altını kapatın ve biraz daha karıştırarak soğumaya bırakın. Kek soğuduktan sonra daha geniş ve derin kabın içine ters çevirip çıkarın. Süt karışımını döküp tercihen bir gece bekletin. Kek iyice ıslanıp karışımı içine çekince üzerine soğumuş süt reçelini de ince bir tabaka halinde sürüp sütün bu harika üç halini afiyetle yiyebilirsiniz.
Etiketler

Mustafa Kuleli

1985, İzmir doğumlu. Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Duvar, Diken, NTV, IMC TV, TV8, Hayat TV ve Evrensel'de muhabirlik, editörlük, yazarlık, sunuculuk ve televizyon programcılığı yaptı. 2013’teki Gezi eylemleri sonrasında Gazeteciler Sendikası’na (TGS) Genel Sekreter seçildi ve 28 yaşında ülkenin en genç sendika yöneticisi oldu. Şubat 2014’te fiziksel saldırıya uğradı ancak olay aydınlatılamadı. Sendikal faaliyeti nedeniyle IMC TV'den atıldıktan sonra tüm zamanını TGS’ye vermeye başladı. Sendika’nın yeni imaj, dil ve söylemini geliştirdi. Gazetecilik sitesi Journo’yu ve gazetecilere yeni medya becerileri kazandıran TGS Akademi’yi kurdu. 2019'da en yüksek oyla Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) yönetimine girdi ve şu anda EFJ'nin Başkanvekili.

Journo E-Bülten