Siber-Güvenlik

8 maddede kadın gazeteciler için dijital güvenlik

Trolleriyle, hackerlarıyla, “oltalama” siteleriyle, botlarıyla, sahte ve parodi hesaplarıyla internet, tüm haberciler için tuzaklar ve tehditlerle dolu. Columbia Journalism Review dergisinin son sayısında, özellikle kadın gazetecilerin çevrim içi ortamda kendilerini nasıl koruyabileceğini ele alan bir söyleşi yayımlandı. ABD’de bu ay piyasaya çıkan “The Smart Girl’s Guide to Privacy” (Akıllı Kızın Mahremiyet Rehberi) adlı kitabın yazarı ve araştırmacı gazeteci Violet Blue ile yapılan bu söyleşideki önerileri derledik:

1. Farklı adresler edinin

Normalde mahrem kabul edilen telefon numarası ve e-posta adresi gibi kişisel bilgilerini internette yayımlamak gazeteciler için bir gereklilik olabilir. Bunu yaparken bir yandan da olası tehditlerden sakınmak için ikinci bir telefon numarası alın. Bu, VOIP (İnternet Prokolü Üzerinden Ses) altyapısında çalışan bir numara olabilir. Bu numara, asıl numaranıza hiçbir şekilde bağlı olmasın. Farklı bir posta adresi de edinin. Bu bir posta kutusu da olabilir. Böylece kötü niyetli kişiler evinizin ve iş yerinizin adresine kolayca erişemez. Aynı şekilde farklı bir e-posta hesabı da yaratın. Buraya gelecek mesajları otomatik olarak asıl e-posta hesabınıza yönlendirebilirsiniz. Böylece özel e-postalarınız ayrı bir yerde tutulmuş olur.

2. Meslektaşlarınıza bilgi verin

Bir medya kuruluşunda çalışmaya başladığınızda, okurlardan veya izleyicilerden gelen yorumları nasıl değerlendirdiklerini sorun. Bir süredir sizi takip edip size rahatsızlık veren veya trollük yapan birini biliyorsanız, bu konuda kurumunuza bilgi verin. Sosyal medya platformlarındaki “Engelle” özelliğini de unutmayın. Bir kişiyi bu şekilde görmezden gelmek bazen soruna harika bir çözüm olur.

3. Kendinize dışarıdan bakın

İnternette ne kadar mahrem bilginizin herkese açık bir biçimde yayında olduğunu sürekli kontrol edin. Ara sıra bütün hesaplarınızdan çıkış yapın ve farklı bir tarayıcıda kendi sosyal medya hesaplarınıza bir bakın. Böylece kendinizi bir yabancının gördüğü gibi görebilirsiniz.

4. Fotoğraflarınıza verilen linkleri kontrol edin

Google’dan ters görsel araması yaparak fotoğraflarınızın kimler tarafından paylaşıldığını kontrol edin. Böylece bu fotoğraflara nerelerden, nasıl linkler verildiğini saptayabilirsiniz. Trollerin sık kullandığı taciz yöntemlerinden biri de budur.

5. Uygulama ayarlarınızı gözden geçirin

Özellikle mobil uygulamaların paylaşım ayarları kritik önemdedir. Günümüzde bu giderek büyük bir sorun haline geliyor. Kolay bir çözüm yok. Tek tek tüm uygulamaların mahremiyet ayarlarına girip kontrol etmeniz gerekiyor. Özellikle telefon rehberinize erişimi olan uygulamalara dikkat edin. Facebook bu konuda gazeteciler için en büyük risk olmayı sürdürüyor. Bu, hassas haber kaynaklarınızın ifşa olmasına da yol açabilir.

6. Uçtan uca şifreleme kullanın

Mutlaka güvenli mesajlaşma uygulamaları kullanın. Bu uygulamalar mesajlarınızı uçtan uca şifreler. Böylece araya giren bir üçüncü kişi onları okuyamaz. Güvenlik seviyesini artırmak için özel mesajlarınızda mobil bildirimleri de kapatın.

7. İyi bir VPN kurun

İnternet bağlantınızı bir VPN (Sanal Özel Ağ) üzerinden gerçekleştirin. Detaylı araştırıp iyi bir tanesini seçin. Böylece internete özel ve güvenli bir “tünel” kullanarak çıkmış olursunuz. Özellikle kafe vb. kamusal alanlarda çevrim içi olurken VPN kullanın.

8. Detayları unutmayın

Gazetecilerin kendi mobil cihazlarını şifreyle kilitlemesi ve başkalarının cihazlarını kullanarak özel hesaplarına girmemesi de önemlidir. Ayrıca çöp kutunuzu her zaman güvenli şekilde boşaltmayı unutmayın.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – DİJİTAL GÜVENLİKLE İLGİLİ YANLIŞ BİLDİĞİNİZ HER ŞEY

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten