Gazeteci Evrim Kepenek, 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle ‘Dezenformasyon Yasası’nı ihlal etmekten yargılandığı davada bugün beraat etti. Gazeteciliği hedef alan ‘Siber Güvenlik Yasası’nın ise yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceği bildirildi.
Bianet’in kadın haberleri editörü Evrim Kepenek, 6 Şubat depremleri sonrasında Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde toplanan yardımlara jandarma tarafından el konduğu bilgisini X (eski adıyla Twitter) platformunda paylaştığı gerekçesiyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (TCK 217/A)” suçlamasıyla yargılanıyordu. Kepenek, bugün İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ikinci celsesi görülen duruşmada beraat etti.
Duruşmanın ardından Kepenek “Sevinçliyim ancak biz gazetecilerin sevinçleri yarım kalıyor. Tutuklu meslektaşlarımız, adlî kontrolle cezalandırılan arkadaşlarımız var. Topyekûn mesleğimize bir saldırı var” diyerek tutuklu gazeteci sayısının geçen hafta daha da arttığını hatırlattı.
“Mahkeme, halkı yanıltmak gibi bir amacım olmadığını, sadece gazetecilik yaptığımı kanıtlamış oldu. Tüm gazeteciler açısından önemli bir karar” diyen Kepenek, dayanışma gösteren herkese teşekkür etti ve “Biz gazeteciler her şeye rağmen mesleğimizi yapmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Siber Güvenlik Kanunu Teklifi TBMM’de: “Hayır diyoruz!”
Daha önce de gazeteciliği caydırmak amacıyla kullanılan Dezenformasyon Yasası konusunda bu olumlu gelişmenin yaşandığı gün, haberciler açısından bir de kötü haber geldi: Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun, ‘Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’ni yarın görüşmeye başlayacağı bildirildi.
Basın meslek örgütleri, bu teklifin de yasalaşması hâlinde iktidarın gazetecilere karşı kullanacağı yeni bir silah olacağı uyarısında bulunuyor. TGS bugünkü açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Geçen yıl, binlerce yurttaşın kişisel verilerinin çalınmasına ilişkin haberlere karşın hiçbir yetkili hakkında işlem başlatmayan iktidar, şimdi bu konuda haber yapılmaması için Meclis’e yasa teklifini sunuyor. Teklife göre;
📌Siber uzayda veri sızıntısı olmadığı hâlde veri sızıntısı yapılmış gibi içerik oluşturmak suretiyle kurumları veya şahısları hedef almaya yönelik faaliyet yürütenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
📌 Siber Güvenlik Başkanı’nın yazılı emri ile konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama yapılması ve kopya çıkarma ve el koyma işlemi gerçekleştirilmesi mümkün kılınacak.
📌 Bu kanunla yetkilendirilen mercilerin ve denetim görevlilerinin görev ve yetkileri kapsamında istedikleri bilgi, belge, yazılım, veri ve donanımı vermeyenler veya bunların alınmasına engel olanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 günden 1.500 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacak.
Basın özgürlüğünü, gazetecilerin haber kaynaklarını ve halkın haber alma hakkını doğrudan tehdit eden bu yasa teklifine hayır diyoruz!