ABD’deki en büyük haber kuruluşlarını artık kadınlar yönetiyor. Son olarak Atlanta merkezli CNN televizyonunda yaşanan CEO değişikliğinin ardından, en üst düzey 3 yöneticiden 2’si kadın oldu. Washington Post gazetesinde de genel yayın yönetmenliğinden sonra CEO koltuğuna bir kadın oturdu.
Dünyanın 24 saat yayın yapan ilk kanalı olarak 1980’de kurulan ve bugün uluslararası medya holdingi Warner Bros. Discovery’e ait olan The Cable News Network (CNN), üst yöneticisi (CEO) ve yönetim kurulu başkanı Chris Licht’in zorlu bir yılın ardından kuruluşa veda ettiğini açıkladı. Licht’in selefi belirlenene dek CNN’i; icradan sorumlu başkan yardımcıları Amy Entelis, Virginia Moseley ve Eric Sherling yönetecek.
Üst yönetime yeni getirilen Entelis, kuruluşun en deneyimli isimlerinden biri olarak, CNN International’ın içerik ve yetenek gelişiminden sorumluydu. Moseley kanalın yayın ekiplerini yönetirken Sherling ise ABD’ye özel programları yürütüyordu.
Bu arada Washington Post’un imtiyaz sahibi Fred Ryan da 9 yıl sonra bu görevden ayrıldı. Gazetenin sahibi olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, geçici CEO olarak Patty Stonesifer’ı görevlendirdi. Stonesifer geçmişte Microsoft ve Gates Vakfı’nın üst yöneticiliğini yapmıştı.
Üst düzey yönetiminin çoğunluğunda kadınların yer aldığı CNN ve Washington Post, ABD medyasında son yıllarda güçlenen trendi yansıtıyor.
ABD, İngiltere ve Finlandiya bu alanda dünya liderleri
Bugün ABD’nin en büyük televizyon kanallarının yönetim kurulu başkanları kadın: Kimberly Godwin (ABC News), Rashida Jones (MSNBC), Rebecca Blumenstein (NBC News), Wendy McMahon (CBS News) ve Suzanne Scott (Fox News)
En büyük Amerikan gazetelerinde de benzer bir durum var. Washington Post’un 144 yıllık tarihinde bir ilke imza atarak Associated Press (AP) Başkan Yardımcısı Sally Buzbee’i genel yayın yönetmeni olarak transfer ettiğini iki yıl önce Journo’da duyurmuştuk. ABD’nin en büyük gazete zincirlerinden McClatchy’i (Robyn Tomlin), en saygın ekonomi gazetesi Wall Street Journal’ı (Emma Tucker) ve Fortune (Alyson Shontell) gibi birçok tanınmış dergiyi de kadınlar yönetiyor.
ABD’nin yanı sıra İngiltere ve Finlandiya, haber kuruluşlarındaki kadın yönetici sayısında küresel ortalamanın üzerinde yer alıyor.
Reuters’a 170 yıl sonra ilk kez bir kadının genel yayın yönetmeni (Alessandra Galloni) olarak atanmasını, The Guardian’ın ise bir kadının (Katharine Viner) liderliğinde 20 yıl sonra ilk kez kâr etmesini yakın geçmişte haberleştirmiştik. Finlandiya’nın en büyük gazetesi Helsingin Sanomat’ın genel yayın yönetmenliğine de martta Erja Yläjärvi getirilmişti.
Medya yönetiminde cinsiyet eşitliğinde Türkiye son sıralarda
Ancak dünya genelinde bu alandaki cinsiyet eşitsizliği sürüyor. Oxford Üniversitesi’nin martta yayımladığı bir araştırmaya göre 12 ülkenin önde gelen haber kuruluşlarının sadece %22’sini kadınlar yönetiyor. Oysa bu kuruluşlarda kadın çalışan oranı %40
Journo’da geçen yıl yayımladığımız araştırmada ise Türkiye’deki 100 medya kuruluşunun 89’unu erkeklerin yönettiğini saptamıştık. Yani Türkiye, medya yönetiminde kadın temsilinde %11’lik oranla Brezilya, Japonya ve Meksika’nın ardından dünyada son sıralarda yer alıyor.
Türkiye’deki 100 medya kuruluşunun 89’unu erkekler yönetiyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: