Haber

Bu dergilerde grev var: Dünyanın en büyük medya gruplarından birinde kırmızı halılı iş bırakma eylemi

Fotoğraf: Angela Weiss/AFP

Dünyanın en büyük medya gruplarından biri olan Condé Nast’ın sendikalı 400 çalışanı bir günlük grev yaptı. Vogue, GQ ve Wired gibi ünlü dergileri bünyesinde barındıran şirketin New York’taki merkezi önünde düzenlenen yürüyüşte sendikalı çalışanlar Oscar Ödülleri’nden ilhamla kırmızı halı üstünde toplu işten çıkarmaları protesto etti. Oyuncu Anne Hathaway de grevdeki Condé Nast çalışanlarıyla dayanışma amacıyla Vanity Fair çekimlerini iptal etti.

Merkezi New York’ta bulunan NewsGuild sendikasına bağlı Condé Nast çalışanları, çoğunluğu sağladıkları 2022 eylülünden beri toplu iş sözleşmesi için şirketle müzakereler yürütüyor.

Condé Nast yönetimi yaklaşık 6.000 çalışanından 300’ünün işine geçen kasımda son vermişti. Şirket geçen hafta da müzik dergisi Pitchfork’un kapatılıp erkek okura yönelik GQ dergisinin bir bölümüne dönüştürüleceğini açıkladı.

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürerken alınan bu kararlar sendikanın tepkisini çekti. Önceki gün grev yapan 400 sendikalı çalışan, Condé Nast’un New York’taki merkezinin önünde renkli bir protestoya da imza attı.

Hollywood ünlülerini ve lüks yaşamı konu alan dergileriyle tanınan şirketin sendikalı çalışanları, kırmızı halı üstünde grev nöbeti tuttu. Nöbette Oscar Ödülleri’ne göndermede bulunan esprili pankartlar dikkat çekti. Ayrıca okurlardan, 24 saat boyunca bu dergilerin içerikleriyle sosyal medyada etkileşime girmemeleri istendi.

ABD medyasında sendika rüzgârı esmeye devam ediyor

Ünlü oyuncu Anne Hathaway de greve destek verdi. Vanity Fair dergisinin çekimine gelen Hathaway, giyimi ve makyajı yapılırken grevden haberdar oldu. Hathaway grevdeki çalışanlara destek için çekimi iptal ettiğini söyleyerek dergiden ayrıldı. Vanity Fair de bu olayı haberleştirdi.

Bu arada sendika, toplu iş sözleşmeleri sırasında alınan işten çıkarma kararını ABD’deki federal denetim kurumlarına resmen şikâyet etti. Bunun yasadışı olduğunu savunan NewsGuild, tenkisat ve yayınların birleştirilmesi gibi “çalışma şartlarını değiştiren” kararları şirketin sendikayla müzakere etmeden alamayacağını vurguluyor.

New York Daily News’da 30, Forbes’da 106 yıldır ilk grev

ABD medyasında son yıllarda sendika rüzgârı esiyor. GannettInsider, Wirecutter, Miami Herald, Washington Post ve NBC News gibi önde gelen onlarca yayında greve gidildi.

Bugün de New York Daily News gazetesinde 30 yılı aşkın süredir, Forbes dergisinde ise 106 yıldır ilk kez iş durduruluyor. Gazete ve dergi çalışanları, şirket yönetimlerinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerini uzatmasından ve bu arada sendika üyelerini işten çıkarmasından şikâyetçi.

Geçen hafta ise Los Angeles Times‘ın sendikalı çalışanları bir gün için iş durdurarak önümüzdeki günlerde yapılması beklenen işten çıkarmalar konusunda şirket yönetimini uyarmıştı.

İLGİLİ:

Washington Post gazetecileri 48 yıldır ilk kez grev yaptı

Apple’a resmî uyarı: “Çalışanlarının sendikal faaliyetini engelleyemezsin”

New York Times’da tarihi gün: Yüzlerce gazeteci grevde

İngiltere’de onlarca yıldır görülmemiş büyüklükte bir basın grevi başladı

Alman medya devinin satın aldığı Politico’da yeni dönem Sendika ile başladı

ABD medyasında sendikaya en sert karşı çıkan işveren solcu bir Türk

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten