Haber

Eğitici bir trolleme: Olmayan siteyi kaynak gösterip haberi kopyaladılar

Gazeteci Mustafa Kemal Büyükkaya, “Sürekli haberlerimi (ç)alan arkadaşlara küçük bir şaka yapmak istedim” diyerek kendi isminin baş harflerinden oluşan “MKBNews” adlı bir site uydurdu. Linkedin veri sızıntısına dair haberi kopyalayıp yapıştıran çok sayıda internet sitesi bu tuzağa düştü.

Türkiye internet medyasında yaygın olan kopyala yapıştır haberciliğinde genellikle hiçbir kaynak gösterilmiyor. Ama bir de, gösterilen kaynağın güvenilirliğinin sorgulanmaması sorunu var.

TV100 internet sitesinin editörü Mustafa Kemal Büyükkaya, bugün bu soruna dikkat çeken bir “trollemeye” imza attığını açıkladı.

Büyükkaya, iş merkezli sosyal medya platformu Linkedin’in kullanıcı verilerinin çalındığını duyuran haberi verirken “MKBNews” adlı bir sitenin bu verileri korsanlardan satın alıp iddiayı teyit ettiğini yazdı.

Büyükkaya’nın isminin baş harflerinden oluşan MKBNews diye bir site elbette yok. Ancak bu haberi kopyalayan çok sayıda internet sitesi bunu fark etmedi bile. Milliyet, Habertürk, Cumhuriyet, ShiftDelete.Net ve Haber3 bu siteler arasında.

Büyükkaya’nın girişimini Ekşi Sözlük’te bir kullanıcı “eğitici trolleme” diye niteledi.

Google 2019’da verdiği sözü hâlâ tutmadı

Birçok haber sitesi, özellikle “Linkedin” gibi milyonların düzenli olarak aradığı anahtar sözcüklerde, Google sonuçlarına üst sıradan girip buradan trafik ve dolayısıyla reklam geliri kazanabilmek için bu tür içerikleri bol bol kopyalayıp yapıştırıyor.

Örneğin Voice of America’nın özgün bir haberinin Milliyet tarafından kaynak bile göstermeden kopyalanıp üstelik foto galeri hâlinde sunulmasına geçen yıl dikkat çekmiştik. O gün yüzbinlerce kişinin yaptığı “koronavirüs” aramasında Milliyet’in kopya içeriği ilk sıralarda yer alırken sonuçlarda Voice of America’nın esamesi okunmamıştı.

Google, 2019 yılında yaptığı açıklamada, kopyala-yapıştır içerikleri arama sonuçlarında üst sıralarda çıkarmayacağını, zira artık özgün haberciliğe öncelik vereceğini taahhüt etmişti. Türkçe içerikleri de kapsadığı belirtilen bu söz, hâlâ tutulmuş değil.

Londra merkezli The Guardian gazetesinin 1 Nisan şakasına da dünyada sadece Türkiye medyası kanıp Süveyş Kanalı konulu uydurma haberi manşet yapmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – ‘KOPYALA YAPIŞTIR’IN MUCİDİ ÖLDÜ, TÜRKİYE İNTERNET ALEMİ YASTA

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten