Haber

Seçimin ardından ANKA haber ajansı: ‘Muhalefetin sesini duyurmak gerek’

2018 yılının kasım ayında ekonomik nedenlerle kapanan ANKA Haber Ajansı, İstanbul’da 23 Haziran’da tekrarlanan yerel seçimden günler önce yeniden faaliyete geçti. 31 Mart yerel seçimlerinde veri akışını saatlerce durdurduğu için eleştirilen Anadolu Ajansı’na (AA) bu alanda tek alternatif olan ANKA’nın iki önemli ismiyle konuştuk.

Gazeteci Altan Öymen tarafından 1972 yılında kurulan Ankara merkezli ANKA Haber Ajansı, 46 yıl boyunca aralıksız yayın yaptı. Uğur Mumcu, Yazgülü Aldoğan, Altan Öymen, Hasan Cemal, Sevgi Soysal, Vahap Munyar, Abbas Güçlü, Yalçın Küçük, Füsun Özbilgen ve Ahmet Abakay gibi isimlerin yolunun geçtiği ANKA, geçen yıl kapanmasının ardından haziran başında yayın hayatına tekrar başladı. ANKA, 23 Haziran’da İstanbul’da tekrarlanan seçimin ardından açıkladığı verilerle bu alanda kamuoyunun tek haber kaynağına mahkum olmasına son verdi.

Seçim gecesi talep eden yayın kuruluşlarına oy sayım verilerini sağlayan ANKA’nın bugün sadece tanıtım amaçlı internet sitesi yayında. Ajans Twitter hesabı üzerinden haberler paylaşıyor. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ne göre 2017’de 50,000 TL sermaye ile kurulan, yönetim kurulu başkanlığını Ali Fırat Atabaş’ın yaptığı Ankara Çankaya merkezli Güneşim Medya Yayıncılık A.Ş.’ye ait. KRT TV de bu şirketin çatısı altında. Şirketin ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yöneticilerinin kontrolünde olduğu iddia ediliyor.

Hem bu iddiaları, hem de ajansın seçim sonrasında nasıl bir yayın politikası izleyeceğini iki isme sorduk. Güneşim Medya Genel Koordinatörü Adnan Bulut şunları söyledi: “KRT TV ve ANKA Haber Ajansı Güneşim Medya adlı şirkete aittir. Güneşim Medya ise Ankara’da kurulan bir bilişim firmasıdır. Şirketin ortakları arasında CHP’ye yakın olan isimler olabilir. Bu ajansımız ve televizyonumuzu bağlamaz.”

‘Çok sesliliğe kulak verilmeli’

Kemal Gülmüş ise kendisini ANKA için omuz verenlerden biri olarak tanımlıyor. 33 yıllık deneyimli gazeteci Gülmüş, 2000’li yılların başında Doğan Haber Ajansı’nın görüntülü haber merkezinin kurulmasında yer aldı ve ajansın genel müdür yardımcılığı görevinde bulundu. 2017 yılında Doğan Haber Ajansı’ndaki işine son verilen Gülmüş habercilikten hiç kopmadığını belirterek, “Ajans kurulması gerektiği fikrini meslektaşlarım arasında hep dile getirdim. Türkiye medyasında tarafsızlık konusunda çok ciddi sorunlar var. İktidarla birlikte muhalefetin sesini duyurmak gerekiyor, çok sesliliğe kulak verilmeli” diyor.

ANKA’nın 23 Haziran gecesindeki başarısının arkasında geniş bir ekip olduğunu söyleyen Gülmüş, “Türkiye’de çok sayıda yetenekli gazeteci işsiz; çünkü yetenekli insanlar Bab-ı Âli’de artık barınamıyor. İşe alım kararı yeteneğe göre verilmiyor. Seçim gecesi için yetenekli gazeteci arkadaşlarımızın katkılarıyla bir ekip oluşturduk. Çok sayıda gönüllümüz de sandık başından bize veri aktardı. Omuz omuza vererek seçim akşamını başarılı bir şekilde geçirdik” diyor.

‘Verinin hızından çok, doğruluğu önemli’

Seçim gecesi FOX TV, KRT TV, Sözcü, Cumhuriyet  ve BirGün  gibi takip edilen yayınların ANKA’dan veri aldığını kaydeden Gülmüş, ANKA’yı güçlendirerek çalışmaya devam edeceklerini belirtiyor. O akşam AA kadar hızlı veri toplayamadıklarını da söyleyen Gülmüş, hızlı veri aktarmanın tek başına yeterli olmadığını eklerken şunları vurguluyor:

“Zaten hızlı toplanmış veri doğru değilse kıymeti yok. AA, veri geçtiğinde iki aday arasında farkı 777 bin olarak veriyordu, biz ise 806 bin olarak veriyorduk. Seçim 806 bin farkla sona erdi. Eğer 31 Mart seçimlerindeki gibi iki aday arasındaki fark az olsaydı. AA ve ANKA verileri arasındaki 29 bin fark yeni bir tartışma konusu olacaktı.”

İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararının ardından AA’nın yeniden veri akışı durdurması ihtimaline karşı alternatif yöntemler gündeme gelmişti. Gazeteci Murat Yetkin’e 23 Haziran seçimleri için hazırlıklarını anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Seçim gecesi için alternatif bir haber merkezi kuruyoruz. Zaten mevcut olan bilgi merkezimizi genişletip aktif hale getiriyoruz. Vatandaşın tek haber kaynağı AA olmayacak. Her bir sandık açılıp sonucu belli olunca buradan şeffaf bir şeklide duyuracağız” demişti. Bu açıklamayla birlikte ANKA’nın yeniden faaliyete başlayacağı duyurulduğunda ajansın arkasında CHP’nin olduğu iddia edilmişti.

ANKA’nın kurucusu Altan Öymen 1977 yılında politikaya girince, ajansla ilişkilerini kesmiş, çekirdek kadrodan Müşerref Hekimoğlu yönetimi üstlenmişti. Hekimoğlu, bir anonim şirket kurarak çalışanların da yönetime katılımını sağladı. Hekimoğlu’nun yaşamını yitirmesinin ardından ANKA’nın yönetimini bir süre Nazif Ekzen, 2006 yılı başından itibaren de iki gazeteci, Veli Özdemir ve Nuri Sefa Erdem üstlendi. 46 yaşındaki ajansın Kasım 2018’de kapandığı açıklanmıştı.

Seda Karatabanoğlu

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe Cumhuriyet gazetesinde muhabir olarak başladı. 2016 yılından beri bağımsız gazeteci olarak çalışıyor. Ulusal ve uluslararası basın kurumları için yazı ve video haberler hazırladı. Dış haber odaklı Dünya Podcast’in kurucusu.

Journo E-Bülten