Haber

Washington Post’tan bağımsız gazetecilik dersi: Yeni yöneticilerinin kirli geçmişini ifşa ettiler

Telegraph gazetesinin siyaset haberleri şefi olan Robert Winnett, İngiliz Basın Ödülü sahibi bir gazeteci. Son iddialara kadar "haberi koklama" yeteneği övülen ekonomi haberciliği kökenli Winnett'a mesai arkadaşları "rat boy" (sıçan çocuk) lakabını takmıştı. Fotoğraf: Geoff Pugh/Daily Telegraph

ABD’deki Washington Post gazetesi, bağımsız gazetecilik ve medyada özdenetim adına örnek bir habere imza attı. Dört muhabir, bu yıl sonunda genel yayın yönetmenliği koltuğuna oturacak Robert Winnett’ın gazetecilik ilkelerini çiğneyen icraatlarını ifşa etti.

Washington Post’un yeni yayın yönetmeninin, kendisini “hırsız” diye tanımlayan ve geçmişteki haberlerinde rolü oynadığını iddia eden bir kişiyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Bu haberi bu başlıkla önceki gün yayımlayan da Washington Post gazetesi oldu. Muhabirler Isaac Stanley-Becker, Sarah Ellison, Greg Miller ve Aaron C. Davis imzalı haber; bu yıl sonunda gazetenin yayın yönetmenliği koltuğuna oturacağı açıklanan İngiliz gazeteci Robert Winnett’ın geçmişini soruşturuyor.

Uzun yıllardır İngiliz basınında çalışan Winnett’ın ABD’nin en saygın gazetelerinden birinin başına getirilmesi sürpriz olarak nitelenmişti. Son haber ise Winnett’ın 2000’lerde görev yaptığı Sunday Times gazetesinde tabloid haberciliğin kirli uygulamalarına bulaştığını gösteriyor.

Washington Post’un, İngiltere’den “ithal” edilen müstakbel yayın yönetmeniyle ilgili bu ifşaata imza atması, bağımsız gazetecilik açısından takdirle karşılandı.

Sosyal medyadaki yorumlarda, yazı işleri bu araştırmayı yürütürken Washington Post yönetiminin kendi muhabirlerinin sorularını yanıtsız bırakmasına da dikkat çekildi. Winnett  haberle ilgili yorum yapmadı.

Washington Post muhabirleri daha önce de kendi kurumlarını soruşturmuş, gazetenin sahibi Jeff Bezos’un ana şirketi olan Amazon’u tekelcilikle suçlamıştı.

Ses taklidiyle insanları kandırıp bilgi alıyordu

Washington Post’un araştırmasına göre yayımlanmamış kitap taslakları ve diğer belgeler, bugünlerde Telegraph gazetesinde görev yapan Winnett’ın gazetecilik geçmişinde etik dışı uygulamalar olduğuna dair soruları gündeme getiriyor. En önemli iddianın merkezinde ise John Ford adlı eski bir aktör var.

Ford, farklı aksanları seslendirme yeteneğini ve oyunculuk becerilerini kullanarak insanlardan sızdırdığı bilgileri tabloid basına satmakla övünen bir isim. İngiltere’de The Guardian gibi saygın haber kuruluşlarının gazetecilik ilkeleri gereği satın almadığı bu tür bilgiler, The Sun gibi tabloidlerde ise “haber” olarak sıkça yer buluyor.

Washington Post’un “Soruşturmalar” bölümünde yayımlanan haberin giriş fotoğrafında görülen John Ford’un “ihbarcı” olmaya karar verdiği belirtildi.

Washington Post’un araştırması, Winnett’ın da Sunday Times’da çalıştığı dönemde Ford ile işbirliği yaptığını ve etik dışı yöntemler kullandığını gösteriyor. Hatta ikili öylesine yakınmış ki Ford 2010 yılında Londra’da tutuklandığında ilk olarak Winnett’ı arayıp yardım istemiş. Ford’un bu dönemdeki anılarını yazdığı, henüz yayımlanmamış kitabın taslağında bu ilişki ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Gazetecilik etiğinde ABD ve İngiltere farkı

Araştırmaya göre, Winnett’ın Ford’un “yardımıyla” yaptığı önemli haberler arasında Leeds United futbol kulübünün sürpriz satışı, eski başbakan Tony Blair’in malî durumu ve Mercedes’in yeni lüks modelinin İngiltere’deki müşteri listesi de var.

Winnett’in ataması, iki ülkede gazeteciliğin farklı uygulanış biçimlerine de dikkat çekiyor. İngiltere’de “blagging” adı verilen, gizli bilgilere ulaşmak için yanıltma kullanma taktiği; 2011’de bu konuda başlayan yoğun kamuoyu tartışmalarından önce tabloid basın tarafından meşru kabul ediliyordu.

Ford gibi ses taklidi yaparak karşısındakini yanıltıp bilgi sızdıranlar, muhtemel haber kaynaklarının çöp kutularını karıştıranlar, hatta News of the World gibi sistematik olarak yasadışı telefon dinlemesi yapan haber kuruluşları bile vardı. ABD’de ise bu tür faaliyetler on yıllardır gazetecilik etiğine aykırı bulunuyor.

Yeni CEO da etik ihlalleriyle suçlanıyor

Kuruluşundan 144 yıl sonra Washington Post’un ilk kadın genel yayın yönetmeni olarak atanan Sally Buzbee‘nin 3 yıldır sürdürdüğü görevini bıraktığı bu ay başında açıklanmıştı. Gazetenin yeni CEO’su Will Lewis’in yazı işlerini yeniden yapılandırmaya girişmesi üzerine Buzbee’nin istifa ettiği bildirilmişti.

Washington Post’un sahibi Jeff Bezos’un gazetenin malî durumunu düzeltmek üzere göreve getirdiği Lewis, 2000’lerin başında Winnett’in Sunday Times’daki patronuydu. Tıpkı Winnett gibi Lewis da o dönemde gazetecilik etiğine aykırı uygulamalara imza atmakla suçlanıyor. Bunlar arasında yasadışı yollardan elde edilmiş telefon ve şirket kayıtlarının haberlerde kullanılması da var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Ücret ayrımcılığı: Washington Post gazetecileri kendi kurumlarını soruşturdu

Teknoloji haberiyle gazetecilik dersi: Washington Post, sahibinin tekelciliğini eleştirdi

144 yıl sonra ilk: Washington Post’u da artık bir kadın gazeteci yönetecek

Guardian’dan gazetecilik dersi gibi hata: Kendi haberini soruşturdu, eleştirdi

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten