Haber

Özel araç uygulaması Uber’in %5’ine 3,5 milyar $

Telefon üzerinden özel araç çağırma uygulaması Uber, hisselerinin bir kısmının Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu tarafından satın alındığını duyurdu. Suudi Arabistan Uber’in %5’i için büyük çoğunluğu nakit olmak üzere 3,5 milyar dolar ödeyecek. Bu rakam, bir yatırımcı şirketin altına imza attığı en büyük nakit akışı olma özelliğini taşıyor.

Ortaklığın uygulamayı Ortadoğu’da daha yaygın hale getireceği konuşuluyor. Halihazırda, Uber uygulaması Ortadoğu üzerinden 390 bin aktif kullanıcı ve 19.000 özel şoför tarafından kullanılıyor.

Ortaklık ile birlikte Suudi Arabistan Yatırım Fonu direktörü Yasir Al Rumayyan, Uber Yönetim Kurulu’nda bir sandalyeye sahip olacak.

CNNMoney’e canlı bağlanan Rumayyan “Şirket, Suudilerin de tanık olduğu, dünya çapında olağanüstü bir hareketlilik gerçekleştirdi. Bu ilerlemenin bir parçası olmak için sabırsızlanıyoruz” dedi. Uber CEO’su Travis Kalanick ise, “Dünyanın diğer ucundan bir ortaklık antlaşması gerçekleştirmek, şirket için güvenoyu mesajı taşıyor” açıklamasını yaptı.

Uber şirketi 62,5 milyar dolar ile dünyanın en değerli dijital girişimi unvanını taşıyor. Şirket istatistiklerine göre, kadınların araç kullanmasının yasak olduğunu Suudi Arabistan’da kullanıcıların %80’i kadınlardan oluşuyor. Bu oran, sayıya vurulduğunda 130.000 kişi anlamına geliyor.

Screen Shot 2016-06-03 at 15.33.11

Öte yandan, CNNMoney Politika Analisti Josh Ragin esprili bir dille şaşkınlığını dile getirdi. “Suudi Arabistan hükümeti Uber’e 3,5 milyar dolar yatırım yapmaya karar verdi. Adamım! Gerçekten de kadınların araba kullanmasını istemiyorlar!”

S. Arabistan’ın Uber’e yatırımını sert bir dille eleştirenler de var. Onlara göre, Suudi Arabistan insan haklarına aykırı bir yasadan, -Uber ortaklığıyla– kâr elde etmeyi amaçlıyor.


Uber nedir?

2009 yılında San Francisco’da başlayan Uber servisi, kullanıcılarına şoförlü özel araç hizmeti sunuyor. Kullanıcılar, akıllı telefonlarından bulundukları noktaya göre özel araç çağırabiliyor. Sürücünün kim olduğu, aracın gelişi de takip edilebiliyor.

Adem Emre Topçu

Topçu'nun Gözlüğü ile başlayan gazetecilik mücadelesi Nolmuş, Jiyan, Diken'in ardından Journo ile sürüyor. Eğitim serüveni ise hem Yeni Medya ve hem de Uluslararası İlişkiler alanında Kadir Has Üniversitesi'nde devam ediyor.

Journo E-Bülten