Haber

Gazze: Sadece 2023’ün değil, tarihin gazeteciler için en ölümcül savaşı

Yaklaşık 3 aydır Gazze'de neredeyse her gün en az bir gazeteci toprağa veriliyor. Fotoğraf: AA

İsrail-Gazze savaşında ölen gazetecilerin sayısı 69’a yükseldi. Savaştan önce Gazze’de bulunan her 100 gazeteciden 8’i katledildi. Gazze savaşı 2023’te Ukrayna’yı geride bırakıp gazeteciler için tarihin en ölümcül çatışması olarak tarihe geçti.

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), dünyadaki çatışmalarda ölen gazetecilerin kaydını tutmaya başladığı 1992’den beri haberciler için en ölümcül günlerin 2023 sonunda yaşandığını duyurdu.

CPJ’in son verilerine göre İsrail-Gazze savaşında ölen yüzlerce sivil arasında 62’si Filistinli, 4’ü İsrailli ve 3’ü Lübnanlı olmak üzere en az 69 gazeteci ve medya çalışanı var. Savaşta bugüne dek 15 gazeteci yaralandı, 3’ü kayıp, 20’si ise gözaltında veya tutuklu.

Son olarak 19 Aralık’ta Filistinli serbest gazeteci Adil Zurub, Gazze’nin güneyindeki Refah’ı hedef alan İsrail hava saldırısında 25 aile üyesiyle birlikte evinde can vermişti. Bölge nüfusunun yaklaşık %80’ini oluşturan 1,9 milyon insan son çatışmalar nedeniyle yerinden olsa da, Zurub ailesi hava saldırısına dek hâlâ kendi evlerinde kalan az sayıda Gazzeli arasındaydı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreter Yardımcısı Tim Dawson, “Öyle görünüyor ki İsrailliler Gazze’den haber çıkmaması için ellerinden gelen her şeyi yapıyor” ifadesini kullandı. Anadolu Ajansı’na konuşan Dawson, “Gazze’deki gazetecilerin %7 ila %8’i hayatlarını kaybetti. Bölgedeki neredeyse her gazetecinin ailesinde kayıplar var” dedi.

Dawson, örneğin Vietnam Savaşı sırasında çatışma bölgesindeki ABD askerlerinin %5’inin hayatını kaybettiğini hatırlatarak birer sivil olan Gazzeli gazeteciler arasında ölüm oranının %8’e ulaşmasının akıl almaz bir durum olduğunu vurguladı. Gazzeli gazetecilerin, İsrail ordusunun kendilerini kasten hedef aldığını düşündüğünü belirten Dawson, bunun bir savaş suçu olduğunu belirtti.

Gözlemcilere göre hem Hamas hem İsrail kasten sivilleri vurdu

Son savaş, Gazze Şeridi’nde iktidarda olan Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyindeki askerî üsleri ve yerleşimleri hedef alan saldırısıyla başlamıştı. Kadınlar ve çocuklar dâhil yüzlercesi sivil 1.000’i aşkın İsrailli bu âni saldırıda öldü.

Ölen siviller arasında, Hamas militanlarının saldırdığı Supernova müzik festivaline giden İsrailli gazeteciler Shai Regev ve Ayelet Arnin de var. Nahal Oz adlı kibbutzda yaşayan İsrailli fotomuhabiri Yaniv Zohar ise Hamas militanlarının Gazze sınırındaki bu yerleşimi hedef alan saldırısında, eşi ve iki kızıyla birlikte evinde katledilmişti.

Ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik hava bombardımanı ve topçu ateşi başlamıştı. 27 Ekim’de İsrail ordusu karadan da harekete geçti. Savaşta bugüne dek ölü sayısı Gazze ve Batı Şeria’yı kapsayan Filistin’de 20.000’i, İsrail’de 1.200’ü aştı.

Uluslararası Af Örgütü, “İsrail’in sivilleri kasten hedef alarak savaş suçu işlediğini gösteren delillere” ulaştığını açıkladı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) de İsrail ordusunun Lübnan sınırında gazetecilerin aracını kasten vurduğunu duyurdu.

Yüzlerce gazeteciden Gazze için açık mektup: İsrail’i ve Batı medyasını kınadılar

Manşetlerde Gazze: “Neredeyse savaş çığlıkları atan gazeteler, haber siteleri var”

İsrail-Hamas savaşından muhabirin notları: Karşılıklı soykırım ithamları arasında

Bu dille nereye varacağız? İsrail-Hamas savaşında dilin sorumluluğu

RSF raporuna göre İsrail ordusu Lübnan’da gazetecilerin aracını kasten vurdu

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten