Haber

Türkiye’de 3 ayda en az 126 gazeteci ve medya temsilcisi yargılandı

BİA Medya Gözlem Raporu’na göre Temmuz-Eylül 2022 döneminde en az 126 gazeteci ve medya temsilcisi, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’ndaki suçlamalarla yargı önüne çıktı.

Erol Önderoğlu’nun hazırladığı “BİA Medya Gözlem Raporu” bugün açıklandı. Medya temsilcilerini hedef alan ve 2019 seçimleri öncesinde gözlenene çok benzeyen bir “yıldırma ve saldırı mekanizmasının” 2023’te yapılacak seçimler yaklaştıkça yeniden sahneye çıktığı uyarısıyla başlayan raporda; gazeteci yargılamaları, ekran karartmaları ve Sansür Yasası gibi basın özgürlüğü ihlalleri aktarıldı. Raporun yargılamalarla ilgili bölümünden gözlemler özetle şöyle:

  • Temmuz, ağustos ve eylülde en az 126 gazeteci ve medya temsilcisi, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) yer alan “örgüt üyeliği,” “üye olmamakla birlikte örgüte yardım,” “örgüt propagandası,” “örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak,” “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs,” “suç ve suçluyu övme,” “güvenlik güçlerini alenen aşağılamak,” “kişisel verileri ele geçirip yayımlamak,” “gizli belgeyi temin,” “kin ve düşmanlığa tahrik,” “suç işlemeye alenen tahrik” ve “dini değerleri aşağılamak” gibi suçlamalar nedeniyle yargı önüne çıktı.
  • TMK ve TCK’dan davaların yaygınlığını koruduğu bu dönem, toplumsal eylemleri izleyen en az 12 medya temsilcisi hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu‘na aykırı davranmak (2911 sayılı kanun) veya “polise direnme” iddialarıyla kovuşturma yürütülmesiyle farklılık gösterdi.
  • Aynı dönemde en az 11 gazeteci ve karikatürist, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilişkin görüş ve eleştirileri nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yargılanıyordu. Bu maddenin yürürlükten kaldırılmasına dair Venedik Komisyonu tavsiyesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ekim 2021’de verdiği Vedat Şorli mahkumiyeti varken, TCK’nın 299. maddesi (Cumhurbaşkanına hakaret), Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014’ten bu yana 70 gazeteci veya medya temsilcisinin mahkum edilmesine yol açtı.
İnfografik: Yağmur Karagöz

Erdoğan’ın daveti, gazetecilik tartışması başlattı: Gidenler, gitmeyenler ve kararsızlar

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten