Haber

Gazetecilik bölümleri yine dolup taştı: 2024 lisans kontenjanları ve doluluk oranları

En çok öğrenciye evsahipliği yapan Gazetecilik bölümü bu yıl da Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi'nde.

42 üniversitedeki Gazetecilik bölümlerinin kontenjanlarını ve doluluk oranlarını Journo takipçileri için derledik. ÖSYM’nin verilerine göre bu yıl devlet üniversitelerindeki lisans kontenjanlarının %102,8’i doldu. Geçen sene bu oran %101,3, 2022 yılında ise %97,5 idi. 2024 verileriyle iletişim fakültelerinin en yüksek puanlı bölümlerini de açıklıyoruz.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 2024 yılı verileri açıklandı. ÖSYM’nin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre bu yıl 35 devlet, 7 vakıf üniversitesinin Gazetecilik bölümlerinde açılan 2.926 kişilik genel kontenjana 3.010 öğrenci yerleşti.

Örgün öğretimde Gazetecilik bölümleri için açılan 2.676 kişilik kontenjana 2.753 öğrenci yerleşti. Sadece 2 okulda açılan uzaktan eğitim kontenjanına 257 öğrenci girdi.

Vakıf üniversitelerinde ise açılan toplam 207 kontenjana 130 (%62,8 doluluk oranı) öğrenci kaydoldu. Bu yıl devlet üniversitelerinin Gazetecilik bölümlerinde ortalama 77 öğrencilik kontenjan açılırken vakıf üniversitelerinde bu sayı ortalama 29 olmuştu.

En çok Gazetecilik öğrencisi yine Isparta’da

Örgün eğitimde Süleyman Demirel Üniversitesi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en çok Gazetecilik öğrencisine (118) ev sahipliği yapıyor. 107 öğrenciyle İstanbul Üniversitesi ve 106 öğrenciyle Marmara Üniversitesi onu takip ediyor.

Uzaktan eğitimde ise İstanbul Üniversitesi 154 Gazetecilik öğrencisiyle bu öğretim türünde başı çekiyor. İkinci sırada 100 kontenjana yerleşen 103 öğrenciyle Ankara Üniversitesi var.

Üniversitelerin Gazetecilik bölümlerinde okul birincilerine, depremzedelere ve 34 yaş üstü kadınlara ayrılan kontenjanlara da bu yıl toplam 156 öğrenci yerleşti.

Sadece bir üniversitede Gazetecilik bölümünün eğitim dili İngilizce

Türkiye’deki 33 ilin yanı sıra KKTC’de bulunan Gazetecilik bölümlerinin biri hariç hepsinde eğitim dili Türkçe. Sadece Yeditepe Üniversitesi’nin Gazetecilik bölümünde İngilizce eğitim veriliyor.

2022 yılında lisans düzeyindeki Gazetecilik bölümlerinde kontenjanların %97,5’i, geçtiğimiz yıl ise %101,3’ü dolmuştu.

Gazetecilik bölümlerinin 2024 kontenjanlarını ve doluluk oranlarını şu tablodan inceleyebilirsiniz.

En yüksek puanlı İletişim bölümü Galatasaray Üniversitesi’nde

Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) İletişim Fakültesi geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024’te de Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan İletişim bölümüne sahip. Bu bölümde eğitim dili Fransızca. GSÜ’de Gazetecilik bölümü bulunmuyor. İletişim bölümüne giren öğrenciler 4 yıllık eğitim süresince seçtikleri derslerle istedikleri alanda uzmanlaşabiliyor. GSÜ İletişim bölümünden Gazetecilik ve İnternet Yayıncılığı gibi alanlarda uzmanlaşarak mezun olan öğrenciler var.

En yüksek puanlı 10 iletişim fakültesi bölümünün GSÜ haricindeki tamamı, vakıf üniversitelerinde burslu ve İngilizce eğitim veren bölümler. Yeditepe, Kadir Has ve Bahçeşehir üniversiteleri; İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Radyo-Televizyon ve Sinema, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Gazetecilik, Yeni Medya, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümleriyle ilk 10’u oluşturuyor.

Özel üniversiteler tam burs verince yüksek puanlı bölümler İstanbul’a yığıldı

Bu yıl en yüksek puanlı 10 iletişim fakültesi bölümünün hepsi İstanbul’da ve sadece biri devlet üniversitesinde. Oysa 5 yıl önce ilk 10’da GSÜ’nün ardından; İstanbul, Ankara, Marmara, Ege ve Hacettepe üniversitelerindeki iletişim fakültesi bölümleri sıralanıyordu. O dönemde ilk 10’a vakıf üniversitelerinden sadece Kadir Has’ın Görsel İletişim Tasarımı (%75 indirimli, İngilizce) bölümü girebilmişti.

En yüksek puanlı 10 iletişim fakültesi bölümüyle ilgili 2024 verilerini şu tablodan inceleyebilirsiniz.

39 ilde 66 iletişim fakültesi var

Birden fazla iletişim fakültesine evsahipliği yapan şehirler; İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon ve Gaziantep. Bu illerdeki iletişim fakültelerinin sayısı alttaki haritada görülüyor. 34 ilde ise birer iletişim fakültesi var. Ayrıca KKTC’de 6 ve Bişkek’teki Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde bir iletişim fakültesi bulunuyor.

81 ilin 76’sında yaşayanlar ya kendi illerinde veya komşu ilde en az bir iletişim fakültesi bulabiliyor. Sadece Iğdır, Van, Hakkâri, Şırnak ve Siirt için bu durum geçerli değil. Bu illerin yanı sıra komşularında da iletişim fakültesi yok.

İLGİLİ: GAZETECİLİK EĞİTİMİ

Gazetecilik bölümü dersleri: 41 üniversitenin müfredatındaki 1.679 adet dersi inceledik

ChatGPT’ye gazetecilik sınavı yaptık, ücretsiz sürümü GPT-3.5 tek bir dersi geçebildi

Çok takip edilen 100 gazeteci ve medya çalışanının 29’u iletişim mezunu

Daldan dala: İletişim bölümleri arasında geçiş yapanların kariyer yolculuğu

Burak Altınok

2021 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Lisans eğitimi süresinde katıldığı TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’ndan çeşitli ödüller aldı. 2019 yılından beri çeşitli platformlar için serbest gazeteci olarak içerikler üreten Altınok, Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü’ndeki yüksek lisans eğitimine devam ediyor.

Songül Karadeniz

Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Serbest gazeteci ve teyitçi. Fakülte gazetesinde foto muhabirliği yaptıktan sonra National Geographic dergisinde staj yaptı. Gazeteciler Cemiyeti ve ÇGD üyesi. Hak haberciliği, araştırmacı gazetecilik ve veri gazeteciliği ile ilgileniyor.

Journo E-Bülten