Hallerimiz

Uğur Dündar kimdir, kaç yaşında, nereli? Ünlü gazetecinin biyografisi

Arama motorlarında Uğur Dündar ile ilgili en çok yöneltilen soruların başında “kaç yaşında” ve “nereli” geliyor. Gazeteciliğe dair merak edilenleri incelediğimiz “Gazetec…” yazı dizisinin bu bölümünde bu kez internette en çok aratılan habercilerden biri olan ve Arena programıyla bir döneme damga vuran deneyimli gazeteci Uğur Dündar’ın biyografisini aktarıyoruz.

Google Trends verilerine göre Türkiye’de internet kullanıcılarının en çok aradığı gazetecilerden biri Uğur Dündar. Hakkında Google’a en çok “kimdir,” “kaç yaşında” ve “nereli” gibi sorular soran Uğur Dündar’ın en çok aratıldığı il İzmir. Uğur Dündar‘ın ismi, son 5 yılda en yoğun olarak 2021 haziranında Google’da aratılmış.

Özellikle 1990’lı yıllarda televizyonlarda yayımlanan haber araştırma programı Arena ile milyonlarca izleyiciye ulaşan Uğur Dündar, 2000’li yıllarda birçok TV kanalı ve gazetede çalıştı. Ünlü gazetecinin kısa biyografisini şöyle aktarabiliriz:

Uğur Dündar, 28 Ağustos 1943’te İstanbul’un Silivri ilçesine bağlı Akören köyünde doğdu. Babasının işi nedeniyle bir süre Çanakkale’de ikâmet eden Dündar burada Çanakkale Lisesi’nde okudu. Ardından 1958 yılında babasının komiser olarak tayinin çıkması üzerine ailesiyle birlikte İstanbul’a döndü. Yerleştikleri Fatih’in Karagümrük semtindeki Vefa Lisesi’nde orta öğrenimini tamamladı. En yakın dostu oyuncu Müjdat Gezen ile bu lisede tanıştı.

Uğur Dündar lisenin ardından girdiği İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun oldu. Dündar’ın bu üniversitedeki hocalarından biri, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın da başkanlığını yapan ve uğradığı silahlı saldırı sonucu 1 Şubat 1979’da hayatını kaybeden Abdi İpekçi’ydi.

Askerden döndükten sonra bir süre ilaç mümessilliği yapan Uğur Dündar 1970 yılında TRT’nin açtığı sınavı kazanarak Türkiye’nin ilk televizyon kanalında yapımcı olarak çalışmaya başladı. Dündar aynı yıl İngiltere’nin kamu yayıncısı BBC’de verilen “Televizyonda Yapım-Yönetim” kursuna katıldı. Türkiye’ye döndükten sonra TRT’de yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak birçok TV programına imza attı.

Uğur Dündar, Türkiye’de araştırmacı televizyon gazeteciliğini başlatan kişi oldu. TRT’de 19 yılı aşkın süreyle çalıştı. Bu dönemde sinema oyunculuğuna da adım attı. 1975 yılında İşte Hayat filminde Hülya Koçyiğit ve Adile Naşit’le birlikte rol alıp  “gazeteci Uğur Dündar’ı” canlandırdı.

1986 yılında Hürriyet yazarı olan Uğur Dündar 1992 yılında Show TV’ye geçti. O yıllarda Türkiye’nin ilk özel televizyon kanalları kuruluyordu. Uğur Dündar, 1994 yılında Hürriyet gazetesinin Aydın Doğan’a satılmasından sonra 1995’te Show TV’ye veda edip Kanal D’ye geçti. 2000 yılında Show TV’ye geri dönüp Star TV’ye geçti. Star TV’de Haber Genel Yayın Yönetmeni oldu ve Star TV’ye geçtikten sonra Star yazarı oldu.

Uğur Dündar 2001 yılında ise Kiss TV ve Sabah gazetesinde çalıştı. 2002 yılında ATV’ye ve hemen ardından tekrar Star TV’ye geçti, Star yazarı oldu. Dündar bu dönemde Star Haber Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi ve ana haber bülteni sundu.  2011 yılında Star TV, Doğuş Grubu’na satıldıktan sonra Star TV’ye veda etti.

İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nde “Televizyon Programcılığı” lisansüstü programında bir dönem ders veren Uğur Dündar, gazetecilik hayatı boyunca 300’den fazla ulusal ve uluslararası ödül aldı. 1992’de Show TV’de başlayıp günümüze dek 8 TV kanalında yayımlanan Arena programı, hâlâ Uğur Dündar deyince akla gelenlerin başını çekiyor.

2012 yılında kısa bir süre Milliyet’te çalışan Uğur Dündar, daha sonra arkadaşı Emin Çölaşan‘ın da görev yaptığı Sözcü’ye transfer oldu. Mart 2013’te başladığı Artı Bir Tv’de kısa bir dönem ana haber bülteni sundu. Ardından Halk Tv’de “Halk Arenası” programını 2019 nisanına kadar hazırlayıp sundu.

Bir dönem Tele1 ekranlarında “Demokrasi Arenası” programını hazırlayıp sunan Uğur Dündar, 2023 yılında önce TV100’de “Haftanın Panoraması” programına başladı, kısa bir süre sonra Sözcü TV’ye geçti. Dündar 2024 itibarıyla Sözcü gazetesinde köşe yazarlığına devam ediyor.

Haramzade,  Haramzadenin Dönüşü, İşte Hayatım, İyi Uykular Sayın Seyirciler, Yalandan Kim Ölmüş, Pazarlık Yok, Vah Ülkem Vah, Ya Atatürk Olmasaydı,  O Halde Biz Anlatalım,  İnan Kardeşim Kazanacağız adlı kitapların da yazarlığını yapan Uğur Dündar‘ın 1993 yılında dünya evine girdiği Yasemin Baradan Dündar ile evliliğinden 3 çocuğu var.

Kamuoyu Uğur Dündar‘ı, gazeteci ve televizyoncu kimliğinin yanı sıra, 2022 yılından beri Fenerbahçe Spor Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı olarak da tanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

İki haritayla: Gazeteciler hangi ilde, ne kadar aranıyor?

Uğur Dündar yumruk videosu: Halil Bezmen haberleri

Saklı gazetecilik: Habercilerin kılık değiştirdiği, gizli kayıt yaptığı günlere geri mi dönülüyor?

“Basın dünyası ihanetlerin çok olduğu bir televizyon dizisi gibidir. Ama bazen ihanete uğramak insana iyi gelir”

 

Meltem Suat

1994 İstanbul doğumlu. Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde okudu, ulusal ve yerel medya kuruluşlarında çalıştı. Journo, Daktilo1984, NewslabTurkey gibi sitelere içerikler hazırlayan Suat, mesleğini serbest gazeteci olarak sürdürüyor. Daktilo1984'te Mutfakta Ne Var isimli toplumsal cinsiyet odaklı podcast serisini hazırlayıp sunuyor.

Journo E-Bülten