Haber

Uğur’suz 30. yıl: Katledilmediği bir ülke çok başka olurdu

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, tam 30 yıl önce bombalı suikastla katledildiği evinin önünde anıldı. Sosyal medyada #UğurMumcu etiketiyle paylaşılan binlerce mesajda, katillerin hâlâ cezalandırılmadığı hatırlatıldı.

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, Ankara’daki evinin önünde, 24 Ocak 1993’te otomobiline yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetmişti. Bombayı yerleştiren kişi ve azmettiriciler yakalanmamış, yıllar süren davaların ardından çıkan kararlar adalet getirmek bir yana kamu vicdanını daha da yaralamıştı.

Ölüm yıldönümü olan bu sabah Uğur Mumcu Sokak’ta düzenlenen anma törenine, katledilen gazetecinin eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu Aybars ve oğlu Özgür Mumcu‘nun yanı sıra çok sayıda gazeteci, sanatçı ve siyasetçi katıldı.

Törene katılanlar, Faili Meçhuller Anıtı’na ve Mumcu’nun hayatını kaybettiği alana karanfiller bırakarak mum yaktı. Ayrıca vatandaşlar, yakacakları mumların fotoğraflarını bu gece saat 21.00’de sosyal medyada #birmumyak etiketiyle paylaşmaya davet edildi.

Gazetecilerin bugün Uğur Mumcu hakkında Twitter’da paylaştığı mesajlardan bazıları şöyle:

İstanbul’da Maltepe Belediyesi de Mumcu’yu düzenlediği bir panelle andı. Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Uğur Mumcu’dan Bugüne Türkiye’de Gazetecilik” konulu panelin moderatörlüğünü, gazeteci-akademisyen Can Ertuna yaptı. Panelde konuşmacı olarak akademisyen-yazar Doç. Dr. Ceren Sözeri Özdal ve akademisyen-yazar Doç. Dr. Tolga Çevikel katıldı.

“Gazeteci olmamın en önemli nedenlerinden biriydi”

Gazete Duvar’ın haberine göre Ertuna şu ifadeleri kullandı:

  • Yaşasa 80 yaşında olacak, kalemi ve aydın kişiliğiyle ülkemizin yetiştirmiş olduğu sınırlı sayıdaki insanlardan biri olacaktı. Mobilya dosyasından Rabıta’ya, yolsuzluklardan Abdi İpekçi cinayeti ve Papa suikastına, Suudi sermayesinden terör ilişkilerine varıncaya kadar birçok konuyu aydınlatan Mumcu’nun davası ne yazık ki aydınlatılamadı. Bombayı araca koyduğu belirlenen Oğuz Demir halen kayıp. Tevhidi Selam Kudüs Ordusu adlı bir örgüt üstlendi ama esas işi [yapanlar] bilinemiyor.

Evrensel gazetesi yazarı, akademisyen Sözeri de şunları söyledi:

  • Mumcu, gazetecilik anlamında birçok genç gazetecinin fikirlerini şekillendiren ve birçok insanı gazeteciliğe çeken bir isimdi. Gazeteci olmamın en önemli nedenlerinden biriydi. Ülkemizde Uğur Mumcu ve Abdi İpekçi gazeteciliği vardı. İpekçi birçok kaynaktan haberi doğrulatıp demokrasi vurgusunu ön plana koyarken, Mumcu da aynı şekliyle ama bilgi ve belgeye dayalı araştırmacı bir gazeteciliğin altyapısını kurdu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Uğur Mumcu 77 yaşında: Bugün olsa kirli iktidar ilişkilerini topluma ağ haritalarıyla anlatabilirdi

İsmail Saymaz öneriyor: En iyi araştırmacı gazetecilik kitapları

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten