Yeni mezun bir gazeteci olarak son 1 yılda 86 haber kuruluşuna iş başvurusunda bulundum. Bu kuruluşlardan e-postayla olumlu veya olumsuz olarak dönüş oranı %8. Yani kişisel deneyimime göre medyaya iş başvurularının %92’si cevapsız kalıyor.
Habercilik mesleğine giriş süreci, özellikle yeni mezun gazeteciler için çoğu zaman bir çileden ibaret. Yeni mezun bir gazeteci olarak “Neden e-postalarımıza dönüş yapılmıyor” sorusuna yanıt aradım.
Başvurularımda yer alan özgeçmişim özetle şöyle: Öğrencilik döneminde kültür ve sanat gazeteciliğiyle ilgilendim ve 4 yıl boyunca bu alanda gönüllü çalışmalar yaptım. Son 1.5 yılda kadrolu olarak bir haber sitesinde çalıştım. 2024’te 25 yaşında mezun oldum ve gazetecilik yapmak istediğim için ilgili ilanlara iş başvurusunda bulunmaya başladım.
2024 Ocak-2025 Mart döneminde haber kuruluşlarının internet sitelerinde yer alan işe alım veya iletişim e-posta adreslerine başvuruda bulundum. Çevrimiçi olarak yaptığım bu başvuruların sadece %8’ine cevap alabildim. Yani 86 kuruluşun 7’si olumlu veya olumsuz bir dönüş yaptı.
Bağımsız medyada dönüş oranı daha yüksek
“İktidara yakın” gazetelerde dönüş oranı %0,26; bağımsız medyada ise %0,93 oldu. Yabancı medya kuruluşlarında ise bu oran daha da düşük: %0,12
Başvurduğum ilanların çoğu “haber editörü” ve “muhabir” pozisyonlarından oluşuyor. LinkedIn gibi platformlardan da sıkça başvuruda bulundum ancak bu haberdeki veriler arasına bunları eklemedim.
Elbette “iş başvurularında her bir kişiye tek tek dönüş yapılmalıdır” demeye çalışmıyorum. Ancak genç işsizliğinin yüksek, medya sektöründeki iş fırsatlarının az olduğu Türkiye gibi ülkelerde bu kadar düşük geri dönüş oranlarının görüldüğü başvuru süreçlerini yeniden düşünmek, herkes için faydalı olabilir.
Bugünkü durumda, mesleği devralacak yeni kuşaklar kariyer planlarını yapmaya çalışırken medya kuruluşlarında yanıt bekleyerek vakit harcamak zorunda kalıyor. Bu durum, gençlerin istemedikleri ya da mecbur kaldıkları tercihlere yönelmesine neden olabiliyor.
Bir öneri: Kısa dönemli staj
“İktidara yakın” gazetelerin mesleğe insan yetiştirmek gibi bir gayesi olmadığından, onlara bir tavsiyede bulunmak yersiz. Ancak genç bir gazeteci olarak bu konuda bağımsız medyaya şunu önerebilirim:
- Kısa dönemli staj programları, hem yeni mezun gençlerin bu mesleğe uyum sağlamasına yardımcı oluyor, hem de bu meslekte ne aradıklarını bulmalarını sağlıyor. Muhabir, editör, kameraman, foto muhabir… Kariyerlerini nasıl şekillendireceklerini bu kurumlarda staj yaparak öğrenebilmeleri mümkün.
bianet.org’da staj yapmış biri olarak bu sürecin kariyerimde ne olmak istediğimi seçtiğim bir zaman dilimi yarattığını söyleyebilirim. Bu kuruluşta kısıtlı süreye rağmen mesleğe dair birçok konuyu öğrenmiş oldum. Özellikle gazetecilik etiğine dair öğrendiklerim hâlâ hafızamda…
Bonus: Demirören ve Turkuvaz, en çok iş ilanı verenler arasında
İş arama sürecimde dikkatimi en çok çeken konulardan biri de Demirören ve Turkuvaz Medya Grubu’nun sürekli iş ilanı paylaşmasıydı. Bu iki kuruluş neredeyse her ay gündem, ekonomi, dış haberler ve SEO konusunda editör arayışında…
Bu durum, medya sektöründeki yüksek çalışan sirkülasyonunun bir göstergesi olabilir, ancak bu ilanların sahte olduklarını düşünenler de var.
İLGİLİ: MEDYA EKONOMİSİ
Medyaya yapılan staj başvurularının %88’inin yanıtsız kaldığını, öte yandan istihdama dair basit bir soruyu haber kuruluşlarının %97’sinin cevapsız bıraktığını daha önce Journo’da bildirmiştik:
Medyada staj: Haber kuruluşları, başvuruların %88’ine cevap bile vermiyor
Nerede bu muhabirler? 64 haber kuruluşuna sorduk, 2’si cevap verdi
Sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon mezunları 18 ayda iş bulabiliyor
Medya sahipliği: 100 haber kuruluşu ve gazetecilik dışı sektörlerdeki yatırımlar
Daldan dala: İletişim bölümleri arasında geçiş yapanların kariyer yolculuğu
Gazetecilik bölümleri yine dolup taştı: 2024 lisans kontenjanları ve doluluk oranları