Haber

Orwell haklı çıktı! Britanya gözetim devletine dönüşüyor

Birleşik Krallık, gelişmiş dünyanın en kapsamlı gözetim yasasına sahip devleti olmak üzere.

Haftalardır tartışılan ve çok ağır eleştiriler alan ‘Investigatory Powers Bill’ (Gözetim Yetkileri Yasa Tasarısı) Lordlar Kamarası’nda kabul edilerek yasalaşma yolunda son aşamaya geçmiş oldu. Tasarının yasalaşmasıyla birlikte, Birleşik Krallık, gelişmiş dünyanın en kapsamlı gözetim yasasına sahip devleti haline gelmiş olacak.

Yeni yasa, George Orwell’in 1984 romanındaki gözetim toplumu distopyasını andıran bazı yetkileri hükümete veriyor. Tasarının en çok eleştirilen maddeleri şunları içeriyor:

– İnternet şirketlerinin kullanıcı bilgilerini bir yıla kadar kayıtlı tutmaları zorunlu kılınıyor.
– Hükümete teknoloji şirketlerini, sattıkları ürünleri (özellikle de akıllı telefonları) gözetim amaçlı hack’lemeye zorlayabilme yetkisi veriliyor.

Bu tartışmalı maddeler, aktivistlerin yanı sıra, Apple ve Twitter da dahil pek çok teknoloji şirketi tarafından da yoğun bir şekilde eleştirilmişti.

Tüm eleştirilere karşın hükümet, tasarının geçmesi için çalışmalarına devam etti.

Teknoloji şirketleri ve aktivistlerin eleştirilerine karşın, tasarı parlamentoda pek bir muhalefetle karşılaşmadan geçti. Tasarıda yapılan tek değişiklik, yasanın parlamento üyelerini kapsamayacak şekilde güncellenmesi oldu. İşçi Partisi tasarıya karşı bazı eleştiriler getirse de, oylamada tasarıyı desteklediler. Tasarı, 50 Hayır oyuna karşı 245 Evet oyuyla parlamentodan geçti. Lordlar Kamarası’nın onayının ardından tasarının yasalaşması için Kraliçe’nin tasdik etmesi yeterli olacak.

Kaynak: Independent

Journo E-Bülten