Liste Yeni Medya

2018 için gazetecilere 10 sosyal medya tüyosu

(Görsel: CurvaBezier)

Mediashift’ten Jane Elizabeth, 2018’e girerken gazetelerin ve gazetecilerin gözünden kaçan veriler ve sosyal medya trendleri üzerine bir içerik yayınladı. Elizabeth’in yazısındaki 10 temel öneri şöyle:

1) Sosyal medyaya dair iş ilanlarınızı gözden geçirin

2018’de haber merkezinize sosyal ağ ile uğraşacak yeni birini alma şansınız varsa elinizdeki eski iş tanımını çekmeceden alıp Internet’e yollamayın. Sosyal ağ uzmanı gibi kalıplarla yetinmeyin; işe alacağınız kişinin uğraşacağı tüm işleri (bütçe yapmak, sosyal medya stratejisi yaratımı, içerik üretimi, veri yorumlama vs.) görev tanımının içinde bulundurun, bu tür bir ilan örneğine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz..

2) Dezenformasyon ve sahte haberler üzerine eğitim alın

Sahte fotoğraf veya hayali haber hikayelerini tweet’leme ve utanç verici hatalar yapma dönemi sona erdi. Doğrulama, gazeteciliğin önemli bir unsuru, ancak şu kesin ki sosyal medya söz konusu olduğunda, şaşırtıcı sayıda gazeteci temel bilgilerden yoksun. Botlar ve sahte hesaplar ve bunların yerlerini nasıl bulacağınıza, engelleyeceğinize ve raporlayacağınıza ilişkin daha fazla bilgi edinin. Sahte fotoğraf, ses ve video nasıl tanımlanır ve doğrulamanın diğer temelleri nelerdir gibi konularda bilgi sahibi olun.

3) Sürekli link yollayıp durmayı bırakın

Haber merkezlerinin sosyal ağ kullanımına ilişkin yapılan bir ankete yollanan yanıtlarda beğenilmeyen yönelimlerden biri de “hikayelere bağlantı gönderme” idi. Bağlantıları tekrar tekrar yayınlamak için harcadığınız süreyi yeniden değerlendirin. Gelişmiş sosyal medya ekipleri tarafından ortak bir strateji ile içerikleri platformlar için yeniden üretin.

4) Veri aracılığıyla topluluğunuzu tanıyın

Topluluğunuzda kimin yaşadığını, sizi kimlerin takip ettiğini gerçekten biliyor musunuz? Birçok gazetecinin, kolayca erişilen ve potansiyel olarak gözü açan bölgesel nüfus sayımı verilerini bile bilmediği ortada. Pazarlama ve dağıtım departmanıyla iletişim kurarak gazeteleri kimlerin satın aldığı, kimlerin gazete uygulamaları için ödeme yaptığı ve online abone olduğunuzu öğrenin.

5) Kitlenizle şahsen buluşun

2018 yılı için topluluk etkinlikleri planlamanın tam zamanı. En küçük etkinlik (karşılama, happy hour, yerel kütüphanede bir sahte haber atölyesi vs.) sizin için bir şans yaratacaktır. Hedef kitleniz ve potansiyel kitlelerinizden yararlı bilgiler toplamanız bu şekilde mümkün olacaktır.

6) Gerçeklere dirençli kitlelerle nasıl mücadele edileceğini öğrenin

Yanlış bilgileri nasıl tanımlayacağınızı ve işaretleyeceğinizi öğrenmek yeterli değildir. Bir sonraki adım insanların bu bilgiyi neden ve nasıl yaymakta olduğunu ve bunun etkisinin nasıl azaltılacağını anlamaktır.

7) Sayfa görüntüleme sayılarını aşan bir strateji ve hedef oluşturun

Arkadaş, takipçi ve sayfa görüntüleme derlemesine odaklanmak yerine, daha sadık ve etkileşimli bir kitle oluşturmayı düşünün.

8) Kalite geliştirme eğitimleri yapın

Bu tür eğitimler her zaman pahalı değildir ve dışa bağımlı olmayı gerektirmez. Etrafınıza iyi bakın, sizi daha iyi yapacak potansiyel, haber merkezinin içinde olabilir.

9) Sosyal medyayı sadece bir yayma mekanizması olarak görmeyin

Forbes’un ‘önce sosyal’ stratejisi, özellikle sosyal medya için üretilen içerikler sayesinde geniş kitlelerle buluşmalarını sağladı. Bugün Forbes ekibi sadece içerik oluşturmuyor, buna ek olarak ilgi çekici konuları sosyal platformlarında belirliyor ve haber odasındaki gazetecilerle de paylaşıyor.

10) Sosyal medya ekibinizi dışlamayın

Her büyük hikâyenin veya projenin başlangıcında sosyal medya çalışanlarınıza ve uzmanlarınıza da danışın. Unutmayın, onlar da birer gazeteci.

Journo E-Bülten