Gusto

Suşi ve ötesi: Japon mutfağında Top 10

Japon mutfağı deyince çoğumuzun aklına suşi geliyor. Oysa Batıda deneyimlediğimiz bu lezzet buz dağının sadece görünen kısmı.

Son zamanlarda Batıda pirince karşı açılan ‘savaşa’ inat Japonlar her gün pirinç tüketiyor desek yanlış olmaz. Tabii, bu sadece suşi yedikleri anlamına gelmiyor, günün her saatine uygun pirinçli yiyecekler farklı formlarda karşınıza çıkıyor. Noodle’ı da hiç hafife almıyor Japonlar, öyle ki her bir çeşidine ayrı ayrı odaklanıyor restoranlar. Tokyo, Kyoto ve Osaka’dan suşi ve ötesine dair notlar şöyle:

1- Suşi:

Batıda lüks restoranların menülerini, fast food zincirlerini ve market raflarını süsleyen suşiden çok uzak, çok daha sade Japonya’daki suşiler. Bir kere en önemli fark, içinde krem peynir ya da avokado gibi soslar, tatlar yok. Balık ön planda. Bir öğle vakti Tokyo’da tesadüfen karşımıza çıkan bu küçük restoranda olduğu gibi… Fiyatları da son derecede uygun!

2- Miso çorbası:

Yine Batıda bildiğimizden daha sade yapılıyor ve günlük olarak tüketiliyor. Miso, yosun ve taze soğan ana malzemeler. Genellikle set menülerin içinde geliyor. Kötüsünü içmenize imkan yok, en sıradan yerde dahi ustalıkla yapıyorlar.

3- Tempura:

Çıtır çıtır karides ve sebze kızartmaları… Bir food court’ta yiyebileceğiniz en iyi yemek bu olsa gerek. Osaka’daki bu pirinç üstü tempura oldukça lezzetliydi.

4- Onigri:

Her köşe başında karşınıza çıkması muhtemel, pratik bir atıştırmalık onigiri. Üçgen piramit formunda sıkıştırılan pirinç, yosuna sarılıyor çoğunlukla. İçine somon, karides, sebze ya da erik püresi koyuyorlar. Küçük göründüğüne bakmayın, epey doyurucu.

5- Bento:

“Bento” tek kişilik yemek kutularına verilen ad. Öğle yemeği ya da yolculuk için ideal. Kyoto treni öncesi tercihimiz içinde suşi çeşitleri, yumurtalı tatlar, Japon turşuları ve pirinç üstü yılan balığı olan bentolar oldu. Pratik ve lezzetli bir alternatif!

6- Pirinç kâsesi (Rice Bowl):

Türk mutfağında alışık olmadığımız pirinç balık ikilemesi, bu kâseyle tepetaklak olabilir. Kyoto tren istasyonunda keşfettiğimiz bu restoran hem hızı hem de fiyat kalite dengesiyle bizi şaşırtıyor. Somon avokado ile bonito (palamut) kâsesi tek kelimeyle harika!

7- Soba noodle:

Karabuğdaydan yapılan bu noodle için yoğun araştırmalarımız sonucu Kyoto’daki bu restoranı seçtik. Cam bölmeden ustaların hamuru nasıl açtığını izliyorsunuz sıra beklerken… Herşey taze ve çok lezzetli! Soba’nızı ister sıcak ister soğuk sipariş edebiliyorsunuz.

8- Udon noodle:

Buğday bazlı bu noodle çeşidi sobaya göre daha kalın bir formda. Osaka’daki bu restoranda tempuralı udon denemek şart! Devasa kaselerde sıcak suyun içinde servis edilen udon için chopstick yanına yardımcı bir de kaşık getiriyorlar. Eğer bu yemeği rahatça yiyebiliyorsanız, chopstick testini başarıyla geçmiş sayabilirsiniz kendinizi!

9- Gyoza:

Bir çeşit mantı diyebiliriz. Etli, karidesli ve vejetaryen seçenekleri var. Kyoto’daki bu salaş mekanda barın etrafına sıralanan sandalyelerde oturup hem yapımını izleyebilir hem de farklı çeşitlerini tadabilirsiniz.

10- Yakitori:

Yakitori tam bir sokak yemeği! Aşina olduğumuz ocakbaşlarının Asyalı versiyonu adeta. Tokyo’nun hareketli bölgesi Shinjuku’daki bu daracık sokak Yakitori barlarıyla dolu. Herhangibirine girip şişte teriyakili tavuk, tofu ve sebzelerden sipariş edebilirsiniz.

Sergül Taşdemir

Sergül Taşdemir

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans, Sciences Po Paris'te Avrupa Çalışmaları üzerine yüksek lisans eğitimi gördü. 2011-2014 yılları arasında CNN Türk'te istihbarat ve dış haber muhabirliği yaptı. 2014-2015 yıllarında Sabancı grubunda Kurumsal İletişim alanında deneyim kazandı. Şu an, Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim Çalışmaları alanında doktora yapıyor.